Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD jedná o dalších o krocích po demisi

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vedení sociálních demokratů jedná dnes večer v Lidovém domě o krocích, které budou následovat po demisi vlády jejich stranického šéfa Bohulava Sobotky.

Podle předsedy Senátu Milana Štěcha má premiér mezi členy grémia podporu. "Věřím, že všech," uvedl při odchodu z jednání, jehož neoficiální část začala v sídle sociální demokracie už kolem sedmé hodiny. Oficiálně zasedání začalo ve 20:30 po příjezdu prvního místopředsedy a statutárního zástupce Sobotky Milana Chovance. Ten se s novináři nezastavil.

Chovanec odpoledne na Hradě jednal s prezidentem Milošem Zemanem a v Lidovém domě má tlumočit jeho pohled na vládní krizi. Vznikla potom, co ministr financí a předseda koaličního hnutí ANO Andrej Babiš podle premiéra nedostatečně vysvětlil některé aspekty svého podnikání, například kauzu nedaněných jednokorunových dluhopisů.

Také Babiš dnes navštvívil prezidenta. Sobotku čeká cesta na Hrad ve čtvrtek, odevzdá tam demisi celé vlády, ačkoli s tím Babiš nesouhlasí. Hlava státu ji podle vicepremiéra nicméně přijme.

Zástupci koaličních stran se dnes ráno sešli před pravidelným jednáním vlády, diskutovali i o řešení současné situace. K vypsání předčasných voleb se staví negativně, ale v názorech na budoucnost kabinetu se rozcházejí. ČSSD považuje za nepřijatelné, aby ve vládě dál působil Babiš.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Bohuslav Sobotka demise Sobotkovy vlády

Aktuálně se děje

9. května 2024 21:02

Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset, řekl Netanjahu

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy