Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z vazby na kauci? Připravte si statisíce

Věznice, ilustrační fotografie
Věznice, ilustrační fotografie
Foto: Original Communications

Praha - Podle dat Ministerstva spravedlnosti, které poskytlo pro EuroZprávy.cz, se institut peněžité zálohy, kauce, která v případě složení propustí obviněného z vazby, moc nevyužívá. Počet složených kaucí byl loni nejnižší za období 2010 - 2016. Průměrná částka jedné kauce se pohybuje od 400 tisíc do 1,3 milionu korun.

Veřejnost bývá často pobouřena situacemi, kdy je obviněný zloděj nebo podvodník vzat do vazby, a následně propuštěn na základě zaplacení kauce. V Česku nelze složit peněžitou zálohu v případech, kdy je obviněný trestně stíhán z těžkého ublížení na zdraví či z vraždy. V některých státech to však možné je, například atlet Oscar Pistorius v Jihoafrické republice, který byl obžalován z vraždy přítelkyně, byl vyšetřován na svobodě po složení kauce, která činila v přepočtu přes 2 miliony korun.

Spodní hranice kauce činí 10 tisíc, záleží na soudu

Pokud panuje vážné podezření, že se bude obviněný vyhýbat trestnímu řízení nebo trestu, nebo že bude mařit a ovlivňovat vyšetřování, je osoba vzata do vazby. V podstatě jde o dočasné omezení osobní svobody, zpravidla trvající několik týdnů, výjimečně i roků. Člověk, který je ve vazbě, může být „vykoupen“, respektive propuštěn z vazby na základě složení peněžité zálohy – kauce. Možnost složit kauci samotným obviněným, či za obviněného, funguje v českém právním systému od roku 2001. Její dolní hranicí je částka 10 tisíc korun, strop stanoven není. Pak už je na soudu, zda kauci přijme, nebo ne.

Co však nastane, pokud soud kauci přijme, obviněného propustí, a ten následně uprchne nebo se skrývá? Jsou dvě možnosti. Peněžní obnos soud nevrátí a může propadnout státu, nebo ho lze použít k úhradě škody poškozeného. „V případě, že kauce propadne státu, částka spadá do rozpočtové kapitoly ostatní věcné výdaje,“ sdělil pro EuroZprávy.cz Jakub Říman z Ministerstva spravedlnosti. Kolik kaucí státu procentuálně propadá, ministerstvo neeviduje, každý jednotlivý soud si vede svou statistiku. Kauce se nevrací a propadá státu také v případech, kdy obviněný přestane chodit na soudní jednání.

Ubývá počet obviněných i kaucí

Ministerstvo spravedlnosti poskytlo serveru EuroZprávy.cz data, která ilustrují frekvenci uplatňování kaucí a také jejich výši. Z dat vyplývá, že za sledované období 2010 – 2016, bylo loňský rok obviněno nejméně osob. Loni bylo obviněno 79 544 osob ze spáchání trestného činu, kdežto například v roce 2013 bylo obviněno 99 050 osob. Minulý rok se zlepšila také statistika počtu obviněných, kteří byli vzati do vazby. Loni šlo o pouhých 3 922 osob v porovnání s rokem 2012, kdy ve vazbě skončilo 5 248 obviněných.

Celkový počet kaucí, které byly skutečně složeny, a obviněný tak byl propuštěn z vazby, je relativně nízký. Za posledních sedm let (2010-2016) bylo složeno téměř 200 peněžitých kaucí. „Evidujeme data jen u pravomocně skončených věcí,“ upozorňuje Jakub Říman. Dodal, že jelikož počet složených kaucí je nízký, průměrná peněžní hodnota kauce za pozorované roky může kolísat. České soudy zkrátka institut kauce moc nevyužívají.

Průměrná výše kauce dosáhla loni 770 tisíc korun

Jaká je tedy průměrná výše kauce, když ji soud stanoví? Průměrná peněžní hodnota kauce se pohybuje zhruba mezi 400 tisíci a 1,3 miliony korun. Loni se kauce pohybovala zhruba kolem 770 tisíci korunami, ale například v roce 2012 byla průměrnou částkou, kterou bylo možno propustit obviněného z vazby, přes 1,32 milionu korun. Nejnižší průměrné hodnoty dosahovala kauce v roce 2010, kdy se částka pohybovala kolem 431 tisíc korun.

Před dvěma lety přišel Český Rozhlas s údaji, které říkaly, že nejvíce se institut kauce uplatňuje u soudů v Praze. Těm také častěji kauce propadnou. Většina soudů však kauci jakožto zajišťovací nástroj nepoužívá.

Témata:  soudnictví vazba soudy věznice

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy