reklama

"Názory mění B. Sobotka takřka každou hodinu. Takže raději počkáme, zda si svůj nejnovější přemet zase nerozmyslí," napsal Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta Miloše Zemana. V dalším příspěvku na twitteru poznamenal, že zoufalí lidé dělají zoufalé věci. "Zoufalý premiér se právě snaží stáhnout do bahna celou republiku," napsal.

V České televizi Ovčáček řekl, že se Zeman Babiše zeptá, zda se chce stát mučedníkem. Reagoval tak pravděpodobně na Sobotkova slova ze začátku týdne, který řekl, že Babiše nechce odvolat, protože by se stal mučedníkem. Prezident bude podle Ovčáčka postupovat uvážlivě a ve prospěch České republiky.

Sobotka podle šéfa poslanců KSČM Pavla Kováčika neměl zřejmě všechny své kroky promyšlené s ohledem na současnou situaci a ústavní právo. "Očekáváme, že situace nebude klidná," řekl ČTK. Návrh na odvolání Babiše (ANO) z vlády podle něj neznamená, že ho prezident přijme a premiérovi vyhoví. KSČM trvá na názoru, který prezentovala už v lednu, že současná koalice už nemůže nic nového přinést a že nejlepším řešením by byly předčasné volby.

"Pan Sobotka předvádí absurdní divadlo. Vůbec si neumím představit, že by takovýto člověk mohl vést dál vládu. Je to opravdu cirkus maximus," komentoval nové Sobotkovy kroky pedseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek  Černoch. O svých krocích, které chtěl učinit, měl premiér podle něho informovat ministry, poradit se s prezidentem Milošem Zemanem a stát si za nimi. "Co můžeme čekat zítra?" tázal se Černoch.

"Člověk, který mění názor každých deset minut, si myslím, že by neměl být premiérem naší země," uvedl Jaroslav Faltýnek, místopředseda ANO. Podle něj se bude muset vedení hnutí ANO sejít a zjistit, co vlastně lídr sociální demokracie chce, protože mění názor každý den. Se sociální demokracií by pak měli jednat například na koaliční radě ve středu ráno. Zatím se premiér podle něj s Babišem, aby ho o odvolání informoval, nesešel.

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek na facebooku uvedl, že TOP 09 od počátku tvrdí, že podáním demise by Sobotka moc v zemi předal Zemanovi. "Od začátku říkáme, že se měl premiér alespoň pokusit Andreje Babiše nejprve odvolat. Zdá se, že to premiér konečně pochopil. Přestože jsme v opozici, může počítat s naší podporou," napsal.

Europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil na twitteru uvedl, že Sobotka po třech dnech neustálých změn názorů udělal to, co už se mělo stát dávno. "Teď je míč na straně Zemana," dodal.