Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Divadlo v politice? Podle politologa Sobotka boduje

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka v úterý oznámil demisi celé vlády, dnes je z toho jen návrh na odvolání ministra financí Andreje Babiše. Do toho přišla fraška na Pražském Hradě v režii prezidenta Miloše Zemana. Čeští politici podle politologa Jana Kubáčka v posledních dnech předvádí absurdní divadlo.

"Spoustě lidem to splývá a přijde jim to jako naprosto absurdní divadlo a dění bez konce," shrnul dění uplynulých dnů Kubáček. Sobotkovi, který u veřejnost zpravidla nebudí emoce, se podle něj podařilo zapůsobit.

"Mnozí to interpretují tak, že Bohuslav Sobotka si jde za svým, nenechal se zastrašit a jeho postoj začíná být srozumitelný. V podstatě už čelí nejen Andreji Babišovi, ale také Miloši Zemanovi," popsal.

Sobotkův hlavní oponent Babiš začíná podle Kubáčka pociťovat dopad nevyjasněných obvinění. Během středy se Babiš objevil v řadě médií, kde reagoval i na nejnovější kauzu. "Bylo vidět, že mu to je nepříjemné. Obává se, aby se neobjevily nějaké další nahrávky," hodnotil Babišova vystoupení politolog. "Na rozdíl od polozapomenutého Čapího hnízda a dluhopisů, které jsou složité, je ovlivňování novinářů věc, kterou si dokáže představit každý," uvedl.

Změnu názoru ohledně podání demise, může Sobotka podle Kubáčka u voličů obhájit, pokud už se bude své pozice držet a vysvětlovat ji. "Pokud za ním bude stát i sociální demokracie a bude ho podporovat, může začít získávat," odhadl politolog. "Miloš Zeman to zbytečně přepálil. I část levicového voličstva Miloše Zemana to může odradit a může to odradit i umírněné voliče, kteří jsou klíčoví ve druhém kole voleb," poznamenal.

Témata:  Bohuslav Sobotka Andrej Babiš Miloš Zeman

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy