Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotkův obrat považují politici za absurdní

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) opět otočil. Na dnešní tiskové konferenci oznámil, že demisi nepodá. Ke kroku ho vedl výklad prezidenta Miloše Zemana k demisi. Sobotka nakonec podá návrh na odvolání ministra financí Andreje Babiše. Premiérův krok komentovali někteří politici.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) opět překvapil. Rozhodl se, že navrhne pouze demisi ministra financí Andreje Babiše (ANO). 

Prezident se bohužel Ústavě vysmál. Demisi podávat nebudu, ztratila smysl. Navrhl jsem odvolat ministra financí A.Babiše z vlády. https://t.co/nlFPFyikaB

— Bohuslav Sobotka (@SlavekSobotka) 5. května 2017

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš pro EuroZprávy.cz sdělil, že rozuzlení této situaci budou nejspíše až volby. "Spor ústavních špiček eskaluje do absurdity - předvolební spor komplikuje i práci státních orgánů, které případ Babiš vyšetřují" domnívá se Dolejš. V této souvislosti zmiňuje zejména finanční úřad a policii. 

Podle europoslance Jiřího Pospíšila (ODS) konečně učinil to, co měl udělat už dávno, napsal to na svůj twitter.

Sobotka po 3 dnech neustálých změn názoru konečně udělal to, co už se mělo stát dávno - odvolal ministra Babiše. Teď je míč na straně Zemana

— Jiří Pospíšil (@Pospisil_Jiri) 5. května 2017

K situaci se vyjádřil také poslanec za Starosty a nezávislé Jan Farský (STAN). Řeší zejména výklad ústavy prezidentem, jež je důvodem, proč Sobotka demisi vlády nepodá.

Zeman Ústavu nevykládá, ale ohýbá. Kým je, když vlastní stanovené ústavní zvyklosti pokládá za idiotské?

— Jan Farský (@JanFar_sky) 5. května 2017

Na facebookovém profilu situaci komentoval Marek Ženíšek (TOP 09), místopředseda strany. "Od začátku říkáme, že podáním demise by premiér předal moc v této zemi prezidentu Zemanovi a že se měl premiér alespoň pokusit Andreje Babiše nejprve odvolat. Zdá se, že to premiér konečně pochopil. Přestože jsme v opozici, může počítat s naší podporou," přidal se opoziční politik na stranu premiéra.

Naopak Petr Fiala (ODS) krok Sobotky kritizuje. Pustil se i do Babiše a Zemana.

Sobotka, Babiš a prezident Zeman předvádí občanům absurdní divadlo. To je absolutní dno české politiky. Jediným řešením jsou předč. volby.

— Petr Fiala (@P_Fiala) 5. května 2017

Témata:  Bohuslav Sobotka Andrej Babiš Miloš Zeman demise Sobotkovy vlády

Aktuálně se děje

11. května 2024 10:54

Bohatý Kuvajt se topí v politické krizi. Emír rozpustil parlament

Emír Kuvajtu Mišal Ahmad Džábir Sabáh v pátek rozpustil parlament a převzal jeho pravomoci necelých šest týdnů po parlamentních volbách. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy