Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman a Babiš si podle Sobotky vytvořili mocenský pakt

Bohuslav Sobotka v OSN
Bohuslav Sobotka v OSN
Foto: unmultimedia.org

Praha - Mezi prezidentem Milošem Zemanem a vicepremiérem Andrejem Babišem existuje podle premiéra Bohuslava Sobotky "mocenský pakt". Řekl to dnešnímu vydání deníku Právo.

"Oni se vzájemně tolerují, nekomentují svoje excesy, čas od času se podpoří," řekl Právu Sobotka, který prezidentovi navrhl Babišovo odvolání z vlády. Babiš obvinění uváděná jako důvody, proč má být odvolán, odmítá. Zeman Sobotku kritizoval.

"Babiš přišel do politiky jako politický kazatel, hlásal lepší morálku. Ale v okamžiku, kdy se podle ní měl zachovat, tak absolutně selhal. Já jsem se rozhodl zvolit takové řešení, které by lépe umožnilo pokračování koalice. Návrhem demise vlády jsem otevřel cestu k tomu, aby se mohlo jednat o tom, že v nové vládě nebude Andrej Babiš. Já jsem dal k dispozici i svou funkci a řekl jsem jasně, že netrvám na tom, abych v obnovené vládě byl jako předseda," dodal.

Podle Sobotky Babiš může věc vyřešit kdykoliv tím, že rezignuje. "Jsem v takovém případě připraven na pozici ministra financí dát nominanta hnutí ANO - samozřejmě to musí být člověk odborně schopný a nesmí být spojen s obchody Agrofertu, abychom se nedostali z deště pod okap. Andrej Babiš mě kritizoval, že chci poškodit dobře fungující vládu, tak pokud ANO nechce poškodit dobře fungující koaliční vládu, tak by z koalice odcházet nemělo," uvedl premiér.

"Je tady mocenský pakt mezi Bohuslavem Sobotkou a (předsedou TOP 09) Miroslavem Kalouskem," reagoval na twitteru na Sobotkovo vyjádření mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Témata:  Bohuslav Sobotka Andrej Babiš Miloš Zeman demise Sobotkovy vlády

Aktuálně se děje

11. května 2024 10:54

Bohatý Kuvajt se topí v politické krizi. Emír rozpustil parlament

Emír Kuvajtu Mišal Ahmad Džábir Sabáh v pátek rozpustil parlament a převzal jeho pravomoci necelých šest týdnů po parlamentních volbách. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy