Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi v Praze vzpomínají na oběti Pražského povstání

Praha
Praha
Foto: Pixabay

Praha - Na pražské Staroměstské radnici a u památníku poblíž mostu Barikádníků si dnes lidé připomněli oběti Pražského povstání. Vojenská stráž položila u pamětních desek za padlé květiny a věnce.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) v projevu připodobnil jednání Němců na konci války k praktikám takzvaného Islámského státu. Poslankyně Helena Válková (ANO) vyjádřila lítost nad tím, že se pietních setkání neúčastní mladá generace.

Dopoledne se politici sešli před Staroměstskou radnicí. "Dnes si připomínáme ty, kteří v květnu 1945 vzali do ruky zbraň a statečně bojovali za naši zemi a za její obnovu. Nebyli to jen ti, kteří v boji položili své životy, ale i ti, kteří jim v boji pomáhali jako takzvané spojky. Riskovali všichni," uvedl Štěch.

Podle něj měla v bojích o svobodu svou roli i Staroměstská radnice, kterou chtěli Němci srovnat se zemí. "Kdyby k povstání nedošlo, Praha by dopadla mnohem hůř," uvedl. Připodobnil počínání Němců k současným praktikám takzvaného Islámského státu, který ničí památky na území, kde operuje.

"Musíme si vážit těch, kteří se nebáli bojovat za nás a za další generace, byl to od nich hrdinský čin," řekla primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová (ANO). Vyjádřila lítost nad zmařenými životy v průběhu povstání, během nějž v roce 1945 padlo na 3000 lidí. "Pražané bojovali proti Němcům a nečekali, až je někdo osvobodí. Jejich oběť není marná, k prokázání odvahy v nepříznivých dobách není nutné udělat ty největší činy, ale vždy se musí bojovat se zlem," uvedla.

Odpoledne se lidé sešli k pietnímu aktu poblíž mostu, který sehrál v době Pražského povstání také významnou roli. Původně Trojský most byl na most Barikádníků přejmenovaný krátce válce. "Jsou to zejména mosty, kudy kráčela historie. Sváděly se o ně boje, protože to byla strategická místa," řekla v projevu místopředsedkyně Senátu Miluše Horská (nez.).

Témata:  Praha Češi Pražské povstání

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy