Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pojišťovny loni daly na léčbu rakoviny přes 17 miliard

Všeobecná zdravotní pojišťovna
Všeobecná zdravotní pojišťovna
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Tři největší zdravotní pojišťovny, které zahrnují asi 80 procent trhu, vydaly loni na léčbu rakoviny více než 17 miliard korun. Vyplývá to z údajů, které ČTK pojišťovny poskytly.

Náklady v posledních letech stoupají, důvodem jsou podle Všeobecné zdravotní pojišťovny především zvyšující se výdaje na biologickou léčbu.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), která je se 5,9 miliony klientů v ČR největší, vydala loni na léčbu rakoviny 13,97 miliardy korun, což je meziročně asi o 900 milionů korun více. S některou z onkologických diagnóz se loni léčilo asi 305.630 klientů VZP, ve srovnání s rokem 2015 je to nárůst asi o 6850 lidí. Podle mluvčího VZP Oldřicha Tichého výdaje rostou v posledních letech dvakrát rychleji než počet nemocných.

"Rychlý růst výdajů souvisí zejména s nástupem nových léčivých přípravků, jichž v posledních letech přichází do praxe velké množství. Jde zejména o tzv. biologickou léčbu," napsal ČTK Tichý. Náklady na tuto léčbu u pacientů VZP s rakovinou loni dosáhly asi 2,5 miliardy korun a meziročně vzrostly zhruba o čtvrt miliardy.

Druhá největší Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra za první pololetí 2016 evidovala podle své mluvčí Hany Kadečkové náklady 1,1 miliardy korun. V roce 2015 vydala na léčbu 15.680 pacientů s některou z onkologických diagnóz dvě miliardy. Ve srovnání s rokem 2014 to bylo o 70 milionů více, počet pacientů ale klesl o 170.

Témata:  rakovina zdravotní pojišťovny léčba VZP

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy