Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hilšer rozjel velkou kampaň proti Zemanovi. Má to ale háček

Marek Hilšer
Marek Hilšer
Foto: Facebook

Praha - Marek Hilšer využil sporu mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a prezidentem Milošem Zemanem a svého možné rivala v prezidentském klání odsoudil. Zemanovi prý chybí elementární prvky slušného chování a jde mu pouze o to, aby získal politické body. Kandidátovi na Hrad zatím chybí 50 tisíc podpisů, které jsou nutné k tomu, aby mohl Zemana vyzvat. K osobě prezidenta se Hilšer vyjádřil na svém blogu na Aktuálně.cz.

I prezidentský kandidát Marek Hilšer se veřejně vyjádřil k současné politické krizi. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nejprve oznámil, že podá demisi vlády. V den, kdy ji měl odevzdat, změnil plán a na Hrad šel pouze za účelem konzultace. Prezident Miloš Zeman přesto uspořádal aranžmá pro podání demise vlády a premiérovi za jeho činnost v úřadě poděkoval. Včera premiér oznámil, že bude požadovat pouze demisi ministra financí Andreje Babiše, který čelím závažným obviněním. 

Podle prezidentského kandidáta Marka Hilšera vztah mezi premiérem a prezidentem ukázal "hlubokou krizi naší politické kultury,". "Spory o výklad ústavy patří k politickému životu a musíme s nimi počítat. V civilizovaných společnostech ale platí, že základem řešení sporů je dodržování elementárních pravidel slušného chování," vyjádřil se k možnému výkladu ústavy, že demise premiéra není demisí vlády, jak naznačoval Zeman.

"Používá-li někdo k řešení sporů metodu urážení a ponižování na místo snahy o dialog a kompromis, chová se jako hulvát, kterému jde na prvním místě o posilování konfliktu, ze kterého může bezohledně těžit body jen pro sebe," zaútočil Hilšer ostře vůči svému možnému soupeřovi, Miloši Zemanovi. Marek Hilšer musí sehnat 50 tisíc podpisů, aby na úřad českého prezidenta mohl kandidovat. Pro ČTK sdělil, že má zatím kolem 2 tisíc podpisů. 

"Prezident republiky včera (ve čtvrtek, pozn. red.) ukázal, že chce premiéra, který stále ještě reprezentuje občany této země, především ponížit," vyjádřil se ke schůzi Sobotky a Zemana na Hradě.

"Svým včerejším vystoupením dal však Miloš Zeman jasně najevo, že nestrannost a slušné chování nejsou jeho cílem. Opět hluboce zklamal a podrazil nohy demokracii," rozjel Hilšer svou předvolební kampaň. Mezi dalšími kandidáty na prezidenta jsou kromě Miloše Zemana také bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš a textař a hudebník Michal Horáček. 

Témata:  prezident ČR Miloš Zeman vláda Marek Hilšer

Aktuálně se děje

8:44

Cameron odmítl zákaz prodeje zbraní Izraeli

Britský zákaz prodeje zbraní Izraeli by jen posílil hnutí Hamás, uvedl v neděli britský ministr zahraničí David Cameron ve vysílání stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy