Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Případné uzavření OKD se promítne i na pracovních místech UP

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha – Podle opatření ministerstva práce a úřadu práce k řešení situace kolem společnosti OKD by úřady práce v případě náhlého uzavření společnosti potřebovaly více než dvě stovky nových pracovníku.

Pokud by se OKD náhle uzavřela a zaměstnanci přišli o práci, potřebovaly by úřady práce v Moravskoslezském kraji posílit o 201 pracovníků. Podle dokumentu ministerstva práce se uvažuje o náboru nových sil i o jejich přesunu z jiných částí republiky.

„Za současných provozních podmínek (na úřadech práce) jsou dotčené okresy schopny většinu zajišťovaných procesů kvalitně zabezpečit pouze při navýšení počtů zaměstnanců," uvádí resort v návrhu. Dodává, že při "nárazovém ukončení činnosti a propuštění zaměstnanců bude nutné personální posílení" o 201 úředníků.

Ministerstvo se také připravuje i na variantu „krizového postupu". Zvažuje podle služebního zákona nábor nových pracovníků na přechodnou dobu i přeložení zaměstnanců z jiných regionů na 60 dnů.

Firma OKD má asi 9800 kmenových pracovníků, 2500 dodavatelských a 200 agenturních. Uzavření společnosti by mělo dopad také na lidi v navazujících profesích. Generální ředitelka úřadu práce Kateřina Sadílková dnes v Ostravě řekla, že úřady jsou připraveny propouštěným pomoci. Počítají s rekvalifikacemi či příspěvky na dojíždění za prací. Přímo u dolů by měly fungovat mobilní úřady práce.

Témata:  OKD Úřad práce Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy