Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U Moravce bylo živo. Řešil se Babiš bez Babiše

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Halin Selasicz / INCORP images

Praha - V dnešním pořadu ČT Otázky Václava Moravce (OVM) byli hosté předsedové parlamentních stran Bohuslav Sobotka (ČSSD), Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Vojtěch Filip (KSČM), Petr Fiala (ODS) a Miroslav Kalousek (TOP 09). Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se k pozvánce nevyjádřil a do studia nepřišel.

Hned v úvodu druhé části pořadu Otázky Václava Moravce moderátor sdělil ostatním hostům a divákům, že ministr financí Andrej Babiš nereagoval na pozvání do pořadu. Jeho mluvčí prý účast Babiše ani nepotvrdil, ani nevyvrátil. Ve studiu tak zůstal prázdný pultík se sklenicí vody. 

Ostatní předsedové parlamentních stran tak řešili současnou politickou situaci bez Babiše. Podle předsedy lidovců Pavla Bělobrádka je nyní koaliční dohoda "v kómatu", nicméně by pro Česko bylo nejsprávnějším řešením, aby se co nejméně hýbalo s vládou. Připustil, že koaliční dohoda byla dlouhodobě porušována, zejména ze strany hnutí ANO.

Podle Vojtěch Filipa by prezident Zeman měl přijmout demisi Babiše v řádu dnů. Není možný jiný postup, než že demisi přijme. Filip připomněl komunisty prosazované řešení, kdy by preferoval předčasné volby na konci června. 

Na to reagoval premiér Sobotka s tím, že již ukázal, že on sám na své funkci nelpí, a že ji dal k dispozici. Zmínil ale, že na vládě je ještě několik zákonů, které je Sněmovna schopná schválit. Vláda navíc musí připravit rozpočet a dočerpat evropské fondy.

Miroslav Kalousek připustil, že jeho TOP 09 chtěla předčasné volby do konce června, ale jenom v té situaci, kdy Sobotka oznámil demisi celé vlády. Aby se mohly volby konat na konci června, musela by se Sněmovna rozpustit nejpozději příští týden. Dle Kalouska se situace změnila, vláda už není v demisi a Zeman není na tahu. "Nemáme žádný pakt se Sobotkou," reagoval na Babišova slova. Kalousek je rád, že premiér dal demisi vlády zpátky. Podle Kalouska je naivní si myslet, že nový ministr financí z ANO nebude mít vazby na Agrofert, jak prosazuje Sobotka. Je to "nerealizovatelný protimluv" a změna na postu bude prý pouze změnou kosmetickou.

Podle předsedy ODS Fialy je současná krize cirkusem a trapným divadlem a jediným řešení je jeho ukončení, které by zařídily předčasné volby na konci září.

Následovala reportáž s Milošem Zemanem z roku 2011, kdy ještě jako předseda Strany práv občanů - Zemanovci, kritizoval osobu Andreje Babiše. Zeman tehdy naznačil, že Babiše krade, podráží a nedodržuje uzavřené dohody. Zmínil privatizaci společnosti Unipetrol. Václav Moravec pak chtěl po účastnících vysvětlit, v čem se vztah mezi Zemanem a Babišem od té doby změnil. 

Petr Fiala jejich vztah nechtěl komentovat, pouze dodal, že v Česku má být jiný prezident, musí se najít silný kandidát, který Zemana porazí. Podle Miroslava Kalouska má Zeman a Babiš stejné cíle a stejné zájmy, které dříve neměli. Ten, kdo prý volí hnutí ANO, musí vědět, že volí zájmy Miloše Zemana.

Podle Pavla Bělobrádka by to měl vysvětlit zejména Miloš Zeman. Tehdy ale prý stál v čele konkurenční strany (Strana práv občanů - Zemanovci), teď je prezidentem a to je zcela jiná situace. Možným vysvětlením prý také je, že Zeman nechce, aby Babišovo ANO postavilo svého prezidentského kandidáta. Sobotka si myslí, že řada voličů ANO by uvítala, aby ANO postavilo prezidentského kandidáta. To, že se k tomu nemá, je jedním ze znaků sbližování Babiš - Zeman. Podle Petra Fialy mezi nimi funguje jakýsi "mentální pakt", kdy si oba činitelé myslí, že nemusí dodržovat pravidla.

Na otázku, zda zavedené strany "vytvořili Babiše". Sobotka připustil, že k jeho "vzniku" přispěly politické skandály z minulých let. Premiér prý očekával, že Babiš při vstupu do politiky má svoje "věci v pořádku". Zmínil, že on je připraven hájit vznik a politiku této vlády, to, že Babiše do diskuze nepřišel je prý "jeho zbabělost".

Důvodem úspěchu podle Bělobrádka je také předchozí Nečasova vláda, která  legitimizovala subjekt Věci veřejné. Babišovo hnutí prý funguje na podobném principu, jen má více peněz a koupilo si noviny. Lidovecký předseda prý při sestavování koalice nevěděl o existenci Čapího hnízda.

Následně se předsedové stran vyjádřili k chystané mimořádné poslanecké schůzi, která se má zabývat podezřením Babiše z ovlivňování médií. Podle Kalouska už nemáme svobodu slova, což dokládají i inkriminované nahrávky. Konání schůze považuje za důležité proto, protože je nezbytné, aby problém zazněl ve veřejné diskuzi. Podle Petra Fialy  jde o to, že ministr financí lhal, když přísahal na zdraví svých vnoučat, že nebude ovlivňovat média. Dodal, že se ale jedná pozdě a Babiš měl být odvolán už dávno.

Témata:  Andrej Babiš OVM Petr Fiala Bohuslav Sobotka Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy