Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O sedm let do důchodu dříve? Pro horníky reálná možnost

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Ostrava – Poslanecká sněmovna dnes schválila novelu, podle které by mohli horníci z hlubinných dolů odcházet do starobního důchodu o sedm let dříve než ostatní pracovníci, zhruba v 56 letech. Návrh teď dostranou na stůl senátoři.

Dřívější odchody do důchodu jsou jedním z opatření, která by měla pomoci horníkům z černouhelné těžební společnosti OKD, jimž hrozí propouštění. Firma má existenční problémy a v úterý na sebe podala u soudu insolvenční návrh, podle kerého dluží přes 17 miliard korun. I se zaměstnanci dodavatelských firem v OKD pracuje přes 12.000 lidí.

O situaci v OKD dnes jednalo rozšířené předsednictvo vlády. Premiér Bohuslav Sobotka pak řekl, že cílem vlády je přispět ke stabilizaci situace ve firmě. Kabinet vyčká na rozhodnutí soudu, který určí předběžného insolvenčního správce firmy.

Na následujícím jednání vlády, jež bude příští středu, bude ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) informovat o opatřeních, která jsou připravena v aktivní politice zaměstnanosti. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) by pak předložil návrh sociálních programů, které by byly připraveny pro horníky, pokud by se začalo propouštět. Sobotka s Mládkem a Marksovou v pátek pojedou řešit situaci OKD do Ostravy.

Žádné propouštění v dolech zatím ohlášeno nebylo, k 30. červnu má ale dohodou skončit 345 lidí. V reorganizačním návrhu těžební firma uvedla, že nejpozději na počátku příštího roku by chtěla ukončit těžbu v Dole Paskov, kde pracuje přes 1500 lidí.

Generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková dnes po jednání v Ostravě řekla, že zaměstnanci OKD, kteří pracují na povrchových pracovištích, by neměli mít problém se sháněním zaměstnání.

Moravskoslezští politici míní, že situace OKD je zvládnutelná, podle některých by stát do útlumu měl zasahovat. Zlepšit by se měla podle nich i spolupráce mezi krajem a ministerstvem průmyslu.

Společnost OKD patří společnosti New World Resources (NWR). Po podání insolvenčního návrhu na OKD bylo obchodování s akciemi NWR na londýnské burze pozastaveno. O pozastavení obchodování s akciemi NWR rozhodla i burza v Praze, a to od počátku obchodního dne 5. května. Akcie NWR dnes v Praze padaly o 30 procent na sedm haléřů. Vlastníkem NWR je od února skupina Ad Hoc Group (AHG).

Témata:  horníci OKD

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:02

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu, hrozí mu doživotí

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu z úkladné vraždy z pomsty na chráněné osobě ve stadiu pokusu. Podle Denníku N mu hrozí 25 let až doživotí. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.