reklama

Bývalý důl Dukla dělí od dolu ČSM, kde se včera odpoledne odehrálo jedno z největších důlních neštěstí po revoluci, necelých 10 kilometrů. Právě důl v Dolní Suché nedaleko Havířova byl dějištěm vůbec nejhorší katastrofy tohoto typu na území České republiky po druhé světové válce. Zemřelo tehdy 108 horníků ve věku od 17 do 56 let.

V 11. sloji třetího patra se 7. července 1961 vůbec netěžilo. Jeden z horníků tudy však procházel a náhodně zavadil o spouštěcí páku pásového dopravníku. Sám si ničeho nevšiml a nic nezpozorovali ani jeho kolegové. Zařízení tedy běželo naprázdno, vzájemným třením se vznítilo a oheň se začal pomalu šířit.

Ranní směna mezitím vyfárala z dolu a nastoupili horníci z té odpolední. Pod zemí jich následně bylo hned 338, o běžícím dopravníku však neměl nikdo ani tušení. Celý incident se začal řešit až po sedmnácté hodině, první zprávy horníků o podezřelém zápachu totiž dispečink zcela ignoroval. Tou dobou už však požár dosahoval nevídaných rozměrů.

Existovala už jen jedna možnost, jak zabránit šíření požáru. Zabránit přístupu kyslíku se podařilo až kolem půlnoci, kdy došlo k zazdění chodeb. Šance, že v 8. sloji, kde zemřelo všech 108 havířů, je někdo naživu, byla tou dobou prakticky nulová. Horníci se udusili oxidem uhelnatým a dalšími zplodinami.

Následné vyšetřování ukázalo, že horníci si blízkost své smrti vůbec neuvědomovali. Někteří z nich si dokonce zabalili své nářadí zpátky do beden. Na záchranných pracích se podílelo kolem tisíce lidí. Vyšetřování určilo za viníky tragédie i špatné vedení dolu včetně nekompetentního ředitele. Ladislav Klimša jím však zůstal až do roku 1968.

Tragédie na dole Dukla však měla i své pozitivum, po ní došlo k zavedení nehořlavých pásů v dolech. Naopak mnoho důlních záchranářů opustilo svou práci právě kvůli traumatu, který jim vzpomínka na neštěstí způsobila.

Naopak pokrytí události v tehdejších médiích bylo strohé. Zpráva o katastrofě vyšla až po dvou dnech společně s prohlášením vedení KSČ či soustrastným telegramem tehdejšího sovětského vůdce Nikity Chruščova. V dalších dnech pak Rudé právo zveřejňovalo jen soustrastné telegramy.

Z dolu Dukla vyvezli havíři poslední vozík s uhlím v lednu 2007, ačkoliv ještě na začátku nového tisíciletí činila produkce dolu přes milion tun uhlí.