Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka ostře: Nový ministr financí nesmí být ve střetu zájmů

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V dnešním pořadu ČT Otázky Václava Moravce (OVM) byl v první části hostem premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Domnívá se, že hnutí ANO by si mělo ponechat křslo ministerstva financí. Konkrétní osobu, která by měla Babiše nahradit, nechtěl komentovat. Diskutuje se zejména o náměstkyni ministerstva Aleně Schillerové.

V úvodu pořadu se moderátor pořadu Václav Moravec premiéra ptal na čtvrteční schůzku na Hradě s prezidentem Milošem Zemanem. Podle Sobotky šlo o velmi nedůstojnou a trapnou událost ze strany Hradu. Pro něj osobně to prý byla jedna z nejpřekvapivějších situací, jakou kdy za politické kariéry zažil. 

Podle Sobotky je nyní důležité, aby teď prezident respektoval ústavu. Bez jejího dodržování prý Česku hrozí, že zde nebude existovat demokratický systém. 

V dopise, ve kterém Sobotka navrhuje odvolání ministra financí Andreje Babiše, premiér připsal konkrétní datum, ke kterému by měl být Babiš odvolán. Moderátor Moravec zapochyboval, zda to není politickou chybou, kterou učinil premiér. Sobotka to jako problém nevnímá, dodal, že kdyby tam konkrétní datum nebylo, tak by pro Hrad  právě jeho absence byla problémem.

Premiér Sobotka do dopisu ani nenavrhl jméno náhradníka Babiše. Dle jeho slov to není třeba, ústava nic takového neukládá. Jméno chce premiér poskytnout až po tom, kdy prezident skutečně odvolá ministra financí. Podle Sobotky jde také o rovnováhu moci mezi prezidentem a vládou. Prý nejsme prezidentský systém a prezident si nemůže klást další dodatečné podmínky. Posouval by se tak parlamentní systém k prezidentskému, a to je nežádoucí.

Sobotka míní, že hnutí ANO by mělo mít právo na obsazení křesla ministra financí. Nejvíce se spekuluje o současné úřednické náměstkyni Aleně Schillerové. Podle premiéra to nesmí být člověk, který je spojený s obchody Babišova Agrofertu, který je vyšetřován ze strany finanční správy. Osobu Schillerové nechtěl komentovat.

Návrh jména prý musí podat nejprve hnutí ANO. Musí to být "odborně zdatná osoba a nesmí mít střet zájmů", konstatoval Sobotka. 

Na námitku, že premiér Sobotka musel vědět už při sestavení vlády, že ministrem financí je člověk, který je zatížen střetem zájmů, Sobotka odpověděl vyhýbavě. Podle něj v mnoha evropských zemích byli na čelních postech vlivní podnikatelé. Prý jenom respektoval vůli voličů, kteří však před volbami 2013 neměli veškeré informace o jeho podnikatelské činnosti. Dle Sobotky lhal, když tvrdil, že nebude ovlivňovat média.

Témata:  Bohuslav Sobotka OVM Ministerstvo financí České republiky Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy