reklama

Mluvčí soudu Alena Novotná nařčení z nestrannosti popírá. "Velmi pečlivě se snažím informovat zcela neutrálně a tak, jak se má soud chovat - s respektem k právům obou účastníků," řekla Radiožurnálu. Právníci ČSSD se k důvodům podání námitky nechtěli konkrétněji vyjadřovat.

Altner před měsícem vyhrál letitý spor s ČSSD, kterou zastupoval ve sporu o Lidový dům. Soudy pravomocně přiznaly, že mu ČSSD musí zaplatit 18,5 milionu a smluvní pokutu, která za 5734 dní od podání žaloby do vynesení rozsudku činí 318 milionů. Strana se proti rozhodnutí brání dovoláním k Nejvyššímu soudu.

Miliardář Pavol Krúpa jménem Arca Capital v dnes odeslaném v dopisu vyzývá Altnerova advokáta Václava Veselého, aby s klientem probral možnost prodeje dluhu ČSSD.

Veselý zatím dopis nedostal, o nabídce ví pouze z médií. "Nemůžu to potvrdit, nejsem v kanceláři. Nevím, co je obsahem té nabídky, takže se k tomu těžko mohu vyjádřit," řekl Veselý ČTK. Už dříve uvedl, že k jednání o prodeji pohledávky není ani zmocněn, navíc ho komplikují možné problémy s řízením o dovolání u Nejvyššího soudu a vysoká daň.

Patrik Altner, syn advokáta, postup Krúpy, který svou nabídku dal k dispozici i novinářům, považuje za podivný. "Já si myslím, že se chce zviditelnit, evidentně," sdělil. "Tohle jsem nikdy nezažil, jako advokát jsem za klienta domlouval prodej pohledávek, ale takhle se nikdy nepostupuje," dodal.

Zatím tak podle něj není nad čím uvažovat. "On (Krúpa) jedná tak, jako když nic koupit nechce. Nabídka není, myslím si, seriózní ani co do výše, ale v tom bude mít poslední slovo otec," uvedl Altner. Ve smlouvách o postupu pohledávek se podle něj většinou sjednává mlčenlivost, publikovat cenu předem v médiích je podle něj tedy nemyslitelné.

ČSSD nechce přes právní moc rozsudku hradit přímo Altnerovi, protože se na ni obrátili věřitelé, jimž dluží až 20 milionů korun. Strana má v plánu uspokojovat Altnerovy exekučně vymáhané závazky v pořadí, jak nabudou s nimi související exekuční příkazy právní moci.