Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko si dnes připomene konec války

Oslavy osvobození
Oslavy osvobození
Foto: slavnostisvobody.cz

Praha - 8. květen je Den vítězství, tedy konec druhé světové války v Evropě. Nejvyšší představitelé státu a armády se tradičně sejdou v Národním památníku v Praze na Vítkově, tentokrát bude ceremoniál ovšem bez prezidenta Miloše Zeman. Ten se na veřejnosti objeví až odpoledne při jmenování nových generálů.

Zeman odpoledne povýší a jmenuje nové generály, mimo jiné zřejmě i první ženu, Lenku Šmerdovou, do hodnosti generálky české armády.

Politici, vojáci a veteráni na Vítkově položí věnce. Piety se zúčastní premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ministr obrany Martin Stropnický (ANO) nebo náčelník generálního štábu armády Josef Bečvář. Prezidenta podle serveru Aktuálně.cz zastoupí při některých úkonech, které hlava státu při akci obvykle provádí, předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Po konci ceremoniálu ministr obrany udělí nejvyšší resortní vyznamenání 32 válečným veteránům a dalším osobnostem.

V Plzni dnes končí několikadenní oslavy výročí konce války s ukázkami historické bojové techniky či dobových vojenských kempů.

Představitelé armády se zúčastní například také pietního aktu na pražském Klárově či v Kounicových kolejích v Brně. V dalších městech položí věnce k místním památníkům představitelé samospráv a třeba v Sokolči na Nymbursku se koná setkání pamětníků záchrany osvětimských vězňů z transportu smrti v roce 1945.

Témata:  8. května 1945 osvobození ČSR Miloš Zeman

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy