Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman pozval nového prezidenta Francie Macrona do Česka

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes zaslal telegram Emmanuelu Macronovi a pogratuloval mu ke zvolení prezidentem Francie. Zároveň ho pozval na státní návštěvu České republiky.

ČTK to sdělil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Zeman napsal Macronovi, že ho těší výborné vztahy Francie s Českem a rozvíjející se spolupráce v politice, ekonomice i kultuře. Macron se úřadu ujme týden po nedělním vítězství. Ziskem dvou třetin hlasů porazil svou soupeřku, krajně pravicovou političku Marine Le Penovou.

"Vážený pane prezidente, přeji Vám pevné zdraví a hodně štěstí a úspěchů ve Vaší zodpovědné funkci," napsal Zeman v telegramu. "Pevně věřím, že se nám podaří nalézt příležitost k osobnímu setkání, a že tak budeme moci ze svých funkcí přispět k dalšímu prohloubení a rozvoji tradičního přátelství mezi našimi zeměmi," doplnil.

Radost nad vítězstvím Macrona dnes vyjádřil při pietním aktu na pražském Vítkově předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). "Je to člověk, který je sice mladý, ale je čitelný. Víme, že je velkým zastáncem evropské integrace," řekl médiím.

"Teď půjde o to, aby respektoval stanoviska jednotlivých vlád a zemí a přispíval k tomu, abychom v Evropě hledali konsenzus. Jak říkám, mám z toho radost, protože ta druhá varianta, ta by byla špatná," doplnil.

Volební vítězství Macrona kladně komentovali i další čeští politici. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyjádřil radost, že se voliči rozhodli pro Francii, která bude hrdou a silnou součástí Evropské unie. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) zvolení Macrona vítá, protože jako prezident chce, aby Francie hrála silnou a konstruktivní roli v EU, což je v současné době důležité.

Témata:  Miloš Zeman Emmanuel Macron volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy