Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman Babiše odvolat nechce. Našel si další důvod

Prezident Miloš Zeman a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula vystoupili 21. srpna na tiskové konferenci v Praze.
Prezident Miloš Zeman a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula vystoupili 21. srpna na tiskové konferenci v Praze.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Návrh na odvolání ministra financí a předsedy ANO Andreje Babiše je podle prezidenta Miloše Zemana v rozporu s koaliční smlouvou. Ta ale přitom o ničem takovém nehovoří.

K právoplatnému odvolání by proto bylo nutné vypovězení koaliční smlouvy, oznámil dnes mluvčí Hradu Jiří Ovčáček po setkání Zemana s Babišem. Zeman předsedu hnutí ANO přijal na jeho žádost. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podal návrh na odvolání Babiše k 9. květnu kvůli Babišovým kauzám týkajícím se údajného ovlivňování médií a neodvádění daní.

"Návrh na odvolání je v rozporu s koaliční smlouvou, která podmiňuje odvolání jakéhokoliv člena vlády souhlasem vedení jeho strany," konstatoval podle Ovčáčka prezident.

Vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek na vyjádření Hradu reagoval slovy, že ústava o koaliční smlouvě nemluví.

Prezident kritizoval i to, že nedostal návrh na Babišova nástupce, takže by podle Ovčáčka zůstalo vedení ministerstva financí neobsazeno. "Což by prezident republiky považoval za krajně nezodpovědné," sdělil mluvčí.

Ovčáček na dotaz ČTK, zda text prohlášení znamená, že pokud nebude vypovězena koaliční smlouva nebo pokud nebude navržen nový ministr financí, prezident ministra financí neodvolá, odpověděl, že "text prohlášení znamená to, co obsahuje". "Právě tím, že byly zahájeny politické konzultace, pan prezident plní své ústavní povinnosti," dodal mluvčí.

Hrad také zopakoval výtku, že návrh obsahuje přesné datum, ke kterému by měl být Babiš odvolán. "Prezident republiky konstatoval, že předseda vlády nemůže úkolovat prezidenta určováním termínu odvolání," prohlásil Ovčáček. Mluvčí vlády Martin Ayrer ale již dříve sdělil, že Sobotka Zemanovi předával demisi ministrů či návrh na jejich odvolání již sedmkrát a vždy s určitým datem konce daného člena vlády ve funkci.

Témata:  Miloš Zeman Bohuslav Sobotka Andrej Babiš

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 10:28

V noci Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny

V noci na dnešek Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, což způsobilo poškození zařízení a zranění alespoň jednoho pracovníka. Oznámil to podle ukrajinských médií ministr energetiky Herman Haluščenko. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy