Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka chce dnes odvolat Babiše. Ten má nový nápad

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - K dnešnímu dni by měl být podle návrhu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) odvolán z vlády ministr financí Andrej Babiš (ANO). Ten žádá po předsedovi vlády jasné garance, že bude respektovat případný návrh hnutí ANO na nového ministra financí.

Od Sobotky chce Babiš také slyšet, zda koaliční smlouva stále platí. Babiš to řekl Právu. Zopakoval, že pro jeho dovolání z funkce neexistuje důvod.

Premiér podal návrh na odvolání Babiše k 9. květnu kvůli Babišovým kauzám týkajícím se údajného ovlivňování médií a neodvádění daní. Návrh je však podle prezidenta Miloše Zemana v rozporu s koaliční smlouvou. K právoplatnému odvolání by proto bylo nutné vypovězení smlouvy, oznámil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček po pondělním setkání Zemana s Babišem.

Vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek k tomu řekl, že ústava o koaliční smlouvě nemluví. Podle ústavních právníků ústava nedává Zemanovi příliš možností Babiše neodvolat a měl by postupovat bez zbytečných odkladů, podle premiéra v řádu několika pracovních dnů.

Třetina senátorů v pátek sdělila ve společném prohlášení, že Zeman dosavadním přístupem k vládní krizi znevažuje ústavu, a senátoři jsou proto připraveni konat. Ze zákona může Senát navrhnout ústavní žalobu na prezidenta. Dnes se bude situací zabývat organizační výbor Senátu.

Témata:  Andrej Babiš Bohuslav Sobotka Miloš Zeman

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy