Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiše odvolám po vypovězení koaliční smlouvy, vzkázal Zeman

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Liberec - Prezident Miloš Zeman dnes během návštěvy Libereckého kraje zopakoval, že vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO) lze odvolat až poté, co bude vypovězena koaliční smlouva. Dodal, že ústavu dobře zná a respektuje právo premiéra navrhnout odvolání jakéhokoliv člena vlády.

Zeman také řekl, že poté, co Sobotka minulý týden avizoval demisi vlády, chtěl po návratu z Číny jmenovat do čela kabinetu ministra zahraničí za ČSSD Lubomíra Zaorálka. "Konzultoval jsem to při svých setkáních s některými představiteli tří koaličních stran, původně ohlášená demise byla ale nakonec stažena," řekl Zeman.

Podle prezidenta vláda demisi neschválila, dokonce o ní vůbec nejednala, proto by se týkala jen premiéra. Sobotka poté, co Zeman chtěl vyměnit jen předsedu vlády, rezignaci stáhl a navrhl odvolat Babiše.

Zeman zdůraznil, že koaliční smlouva nynější koalice uvádí, že premiér to učiní pouze za předpokladu, že s odvoláním ministra souhlasí předseda dané koaliční strany, což je v tomto případě sám Babiš. "Neříkám, že to nebudu respektovat, pouze jsem jasně řekl, že je potřeba odstranit překážku, kterou se premiér dobrovolně omezil," prohlásil prezident v Liberci.

Sobotka už v pondělí uvedl, že ústava v této věci nezná žádné podmínky. Vyzval Zemana, aby základní zákon státu respektoval a jeho návrh na odvolání Babiše přijal. K tomu dnes prezidenta v Liberci vyzval i poslanec a krajský zastupitel Jan Farský, který mu předal výtisk ústavy s červeně zatrženým článkem 74: "Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády." "Žádný jiný výklad tento článek neumožňuje," řekl na setkání s prezidentem Farský. Míní, že prezident ústavu nerespektuje, což je podle něj nebezpečný precendens.

Témata:  Miloš Zeman Andrej Babiš Bohuslav Sobotka

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy