Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moldavský premiér chce přilákat další české investory

Moldavsko, vlajka
Moldavsko, vlajka
Foto: Pixabay

Praha - Moldavský premiér Pavel Filip dnes v Praze jednal s předsedou české vlády Bohuslavem Sobotkou. Kišiněv má zájem o další investory z ČR. Mohli by se zapojit například do projektů zaměřených na modernizaci a hospodářský rozvoj Moldavska.

"V Moldavsku již působí 53 firem s českým kapitálem a my bychom rádi viděli ještě další investory z České republiky. Uděláme vše, co je možné, abychom jim z hlediska investic co nejvíce naše prostředí zatraktivnili," uvedl Filip. Do Prahy s sebou vzal početnou podnikatelskou delegaci.

Sobotka uvedl, že Česko podporuje cestu Moldavska k prohlubování spolupráce se členy Evropské unie i unií jako celkem. "Za symbolickou považuji skutečnost, že oficiální návštěva pana Filipa probíhá v roce, kdy si připomínáme 25 let od navázání česko-moldavských diplomatických styků," řekl.

"Česká republika řadu let podporuje Moldavskou republiku v reformním úsilí a v její snaze připravit se co nejlépe na vstup do zóny volného obchodu. Snažíme se poskytovat Moldavsku podporu i pomoc sdílením našich zkušeností s transformačním procesem," uvedl.

Při zahájení české-moldavského podnikatelského fóra Sobotka připomněl české angažmá v tamních rozvojových projektech, do kterých se stát zapojil v roce 2010. Podobně jako premiér doufá v další spolupráci i ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD).

Témata:  Moldávie Bohuslav Sobotka investoři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy