reklama

Podle státního zástupce Jiřího Kroba Zeman při projíždění ostré levotočivé zatáčky nepřizpůsobil rychlost vláčku jeho vlastnostem a stavu vozovky. Ve vláčku cestovalo nejméně 20 lidí, z nich nebyl zraněn nikdo. Vagón, který se převrátil, však zranil chodce, kteří byli na okraji komunikace. Dechová zkouška neprokázala, že by řidič před jízdou pil alkohol. 

Zeman uvedl, že nejel rychleji než deset kilometrů za hodinu. Vláček řídil měsíc, jízd podle svých slov absolvoval zhruba 250. Místem prý projížděl pořád stejným způsobem. Nehoda se podle Zemana stala proto, že mu před vláčkem přeběhly dvě malé děti. "Začal jsem intenzivně brzdit, vláček šel do štorcu a první vagónek za lokomotivou se převrátil," popsal Zeman.

Soud mu ale jeho obhajobu neuvěřil. Podle předsedy senátu Pavla Houdka je nemožné, aby se na cestě náhle objevily dvě malé děti, které nikdo ze svědků neviděl. "Musely by spadnout z nebe do cesty panu Zemanovi. Je to jeho obrana, kterou si vymyslel," mínil Houdek. 

Zeman uvedl, že poškozeným se omluvil a vzdal se mzdy na vyplacení náhrady škody. "Je mi strašně líto, co se stalo. Dělal jsem ale jen to, co jsem považoval za nutné, abych nesrazil děti," uvedl Zeman. Vláček lehce zranil dva dospělé ve věku 29 a 36 let a tři děti ve věku od jednoho roku do sedmi let.

Žena (62) ze Štramberka utrpěla těžkou újmu na zdraví. "Držela jsem vnučku za ruku. Říkala jsem jí, ať jde na kraj. Pak se to na nás začalo hrnout a potom mě zeť vytáhl z pod vláčku," popsala nehodu žena. Zraněnou nohu si léčí dodnes a stále má bolesti.