reklama

"Profesoři Pavlíček a Hřebejk, profesor Pavlíček je mimochodem náš nejuznávanější ústavní právník, jasně říkají, že pokud vláda nehlasovala o své demisi, pak platí pouze demise premiéra," řekl dnes Zeman.

"Je jednoznačné, že předseda vlády podává demisi jménem celé vlády," řekl ale dnes Pavlíček. Podle něj by bylo logické, aby premiér svůj záměr demise předložil na jednání vlády. Dodal, že pravomoc demise premiér má, i když se politický akt neuskuteční.

Pavlíček v roce 2015 obdržel od Zemana státní vyznamenání za práci v oblasti vědy. Uznávaný právník se dnes v rozhovoru s ČTK některých Zemanových kroků zastal. Podle něj například není prezident na základě ústavy vázán lhůtou, do které by měl Babiše odvolat.

Lhůta "bez zbytečného odkladu" podle právníka znamená, že když jsou důvody pro odklad, jako třeba nadcházející významná zahraniční cesta nebo neznámé jméno nového ministra, tak je to možné.

Zeman dnes také uvedl, že je možné Babiše odvolat až poté, co bude vypovězena koaliční smlouva. "Koaliční smlouvou jsou vázáni pouze koaliční partneři, a nikoliv ústavní činitelé. Já se domnívám, že prezident není vázán koaliční smlouvou," řekl Pavlíček.

Předseda vlády může podle koaliční smlouvy výměnu ministra z koaliční strany navrhnout jen se souhlasem této strany. V případě Babiše tomu tak podle všeho nebylo. Pavlíček z toho dovozuje, že zřejmě byla koaliční smlouva zrušena.