Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda nemusí Zemanovi schválit cestu do Číny

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vláda ve středu na zasedání projedná cestu prezidenta Miloše Zemana do Číny. Ministři musí, stejně jako u dalších prezidentských cest, schválit financování návštěvy.

Podle informací ČTK jsou náklady předběžně vyčísleny na 5,6 milionu korun. V částce není zahrnuta doprava armádními letouny ani ochrana ústavních činitelů. Vzhledem k vládní krizi dnes lidovci Zemana vyzvali, aby do Číny nejezdil a zůstal v České republice.

Do Číny má Zeman odletět ve čtvrtek, zpět přiletí v noci na 18. května. Podle původních plánů jej mělo doprovodit šest ministrů, dnes ale tři sociálnědemokratičtí ministři účast odmítli kvůli politické krizi. Nahradí je jejich náměstci. Do Číny poletí ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD), ministr dopravy Dan Ťok a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (oba ANO).

Během návštěvy Číny se prezident setká s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, miliardářem Čang Ťin-tungem nebo s primátorem Šanghaje. Domluvená je i schůzka s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který bude v té době v Číně na státní návštěvě.

Poměrně vysoké náklady na cestu jsou v dokumentu, který dostala vláda, vysvětleny počtem členů delegace a doprovodu, účastí ministrů a náměstků ministrů a také tím, že se návštěva částečně uskuteční mimo Peking.

Témata:  Miloš Zeman vláda Čína

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy