Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka by měl vypovědět koaliční smlouvu, žádá ANO

4. celostátní sněm hnutí ANO
4. celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) porušil současnou koaliční smlouvu a pokud chce odvolat ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, měl by smlouvu nejprve vypovědět. Tvrdí to hnutí ANO v tiskové zprávě.

Hnutí by pak v nové dohodě žádalo některé garance, například že vláda dovládne do voleb bez dalších změn a v dohodnutém personálním obsazení.

"Premiér porušil koaliční smlouvu. Pokud chce stabilitu pro tuto zemi, měl by ji vypovědět a vyjednávat o nové," uvedl Babiš. Odkazuje na ustanovení smlouvy, podle kterého všechny koaliční strany respektují ústavní právo premiéra navrhovat prezidentovi jmenování a odvolání ministrů. "Pro každý takový krok musí předseda vlády hledat podporu příslušné koaliční strany," stojí dál ve smlouvě.

ANO tvrdí, že současnou vládní krizi zapříčinil Sobotka na základě "vylhaných argumentů" a s podporou "bezprecedentní kampaně nelegálních a sestříhaných odposlechů". "Premiér opět porušil a pošlapal, co vlastnoručně podepsal. Právě na základě (koaliční) smlouvy už více jak tři a půl roku společně vládneme," uvedl Babiš.

Na středečním koaličním jednání proto bude ANO chtít být konstruktivní a respektovat ústavu. "Jde nám o stabilitu této země. Na druhé straně není možné nerespektovat koaliční smlouvu podepsanou všemi poslanci koalice," uvedl Babiš. Premiéra vyzval, aby vypověděl koaliční smlouvu a vyjednával o nové. "Hnutí ANO chce v takovém dokumentu garance, že vláda dovládne do voleb bez dalších změn," uvedl.

Témata:  Hnutí ANO Bohuslav Sobotka koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy