Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Horáček napsal otevřený dopis Zemanovi: Zklamal jste mě i ty, kteří vám dali hlas

Skladatel a textař Michal Horáček
Skladatel a textař Michal Horáček
Foto: michalhoracek.cz

Praha - Michal Horáček dnes zaslal Otevřený dopis Miloši Zemanovi. V něm prezidentský kandidát konstatuje, že ho počínání Miloše Zemana v úřadu prezidenta zklamalo. Podle Ústavy prý sice Zeman odpovědný není, ale voličům se zodpovídat bude.

Otevřený dopis Michala Horáčka sdílel komentátor Alexandr Mitrofanov na twitteru a následně ho zveřejnil i Michal Horáček na svém webu.

"Nepatřil jsem mezi Vaše voliče. Ale Vaši volbu jsem přijal a když jste na svou čest sliboval, že budete zachovávat Ústavu a svého postavení nezneužijete, věřil jsem Vám," píše Horáček v úvodu dopisu.

"Zklamal jste mě. Stejně jako mnoho z těch, kteří Vám v prezidentských volbách svůj hlas dali; sdělují mi to všude tam, kde žijí a pracují a kde je při svých cestách navštěvuji," pokračuje Horáček.

Nebývale ostře se Horáček vyjádřil k výkonu prezidentské funkce Miloše Zemana. "Svou první ústavní povinnost, zastupovat náš stát, jste vykonával nehorázným způsobem. A nejen skandálním chováním nad českými korunovačními klenoty, jemuž měl bohužel příležitost se pošklebovat celý svět. Bylo to i tehdy, když jste naším jménem sděloval čínským předákům, že se od nich přijíždíte učit, jak „stabilizovat společnost“," zmiňuje konkrétní věci, které mu vadí.

"A samozřejmě i ve státní svátek, kdy se z našeho pověření prezident účastní pietního aktu k uctění památky těch, kteří se o náš stát skutečně zasloužili. Pro vaše mocenské záměry bylo přednější sejít se s panem Andrejem Babišem," reaguje Horáček na současnou vládní krizi.

"Ano, prohlásil jste „My zemani znásilňujeme“. Ale že se to mělo týkat Ústavy? Vždyť nyní jste Ústavě nadřadil i koaliční smlouvu mezi vládními stranami," píše Zemanovi ohledně jeho neochoty odvolat ministra financí Andreje Babiše. Zeman prohlásil, že by se tím porušila koaliční smlouva vlády. 

Horáček chce být alternativou místo Zemana v prezidentské volbě. "Tím spíš nemohu nečinně přihlížet teď, kdy prostřednictvím mocenského paktu dvou lidí z nejužší mocenské elity chcete u nás nastolit „demokracii“ carské povahy. Pro sebe, své děti a pro všechny občany České republiky včetně Vašich někdejších voličů chci našemu uvržení do područí gosudaraa oligarchů vzdorovat ještě usilovněji než dosud," píše Horáček.

"Podle Ústavy nejste z výkonu své funkce odpovědný. Ale voličům se zodpovídat budete. Občanské Česko ví, že máme na víc. Začíná se probouzet. A já chci Vám, který odmítáte veřejně debatovat, tímto otevřeným dopisem říci: udělám všechno pro to, abych k tomuto probuzení přispěl," uzavírá svůj dopis Zemanovi Michal Horáček.

Témata:  Michal Horáček Miloš Zeman Ústava České republiky

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy