reklama

Kromě hlavního města budou protestní akce probíhat také v Olomouci, Brně, Plzni a v Liberci. Organizátory demonstrace jsou aktivisté a členové několika občanských uskupení (např. Politika a Svědomí, EEIC, OPEN DOORS). S nápadem svolat demonstraci přišla jedna z organizátorek, Šárka Fialové. Motivací pro svolání akce byl inzerát Andreje Babiše, který uveřejnilo krátce po ohlášení demise vlády z úst premiéra Bohuslava Sobotky několik českých deníků. "Těsně po nahlášení pak s propagací hodně pomohl pan prezident svým chováním při jednání s premiérem," píše na Facebooku.

"Nejedná se ale o podporu pro žádného politika. Jedná se o pokus na poslední chvíli dát najevo, že lidí, kteří nesouhlasí s oligarchickými manýry pana Babiše a slušným slovem nepojmenovatelným chováním pana Zemana, je opravdu hodně a že se právě teď utrhlo ucho pověstného džbánu. Konkrétní cíle akce se týkají pouze těchto pánů," upřesňuje Fialová.

Organizátoři zdůrazňují, že za nimi nestojí ani žádná firma, ani politická strana či hnutí. V této chvíli se počet účastníku, alespoň dle facebookové události, odhaduje na 7200 lidí (dalších 18 tisíc o událost "má zájem"). K plzeňské akci se zatím přihlásilo necelých 200 lidí. Jedním z oficiálních mott akce je: "Poč? Poto! Kdo lže, ten krade! Kdo krade, nemá sedět na ministerstvu nebo na Hradě!".

Celá akce začne od 18 hodin v horní části Václavského náměstí u sochy svatého Václava. "V kterékoliv civilizované zemi je běžné, že politik, kterému je prokázána lež, okamžitě odstupuje. U nás má ještě tu drzost ptát se "Proč?" píší organizátoři na oficiální událost na Facebooku. Kromě organizátorů na pódiu vystoupí i herečka Bára Štěpánová, moderátor Jan Tuna, písničkář Jaroslav Hutka nebo režisér Dan Přibáň.