Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovna by měla uvést, že Babiš veřejně lhal, navrhuje ODS

26. kongres ODS
26. kongres ODS
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Poslanecký klub ODS schválil návrh usnesení, který předloží Poslanecké sněmovně při jednání na mimořádné schůzi o „Zneužívání moci ministrem financí Andrejem Babišem vůči nezávislým institucím demokratické společnosti“. ODS chce navrhnout, aby Sněmovna uvedla, že ministr financí a předseda ANO Andrej Babiš opakovaně veřejně lhal.

Sněmovna by měla na dnešní mimořádné schůzi podle občanských demokratů také vyzvat prezidenta Miloše Zemana, aby důsledně dodržoval ústavu. Zeman čelí kritice části politiků v souvislosti s odvoláním Babiše z vlády.

Předseda ODS Petr Fiala novinářům řekl, že není možné, aby si Zeman vykládal ústavu v rozporu s dosavadními výklady, s dosavadní tradicí a proti duchu textu. "Pokud Miloš Zeman nebude v příštích dnech jednat tak, jak má, tedy v souladu s ústavou, pokládám za potřebné, aby Senát a Poslanecká sněmovna podnikly další kroky tak, jak jim to ukládá jejich odpovědnost," prohlásil Fiala.

ODS proto dnes vznesla dva návrhy usnesení, které zní: "Poslanecká sněmovna konstatuje, že místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš ve svých veřejných vystoupeních opakovaně lhal a zneužíval svá média ke kompromitaci politických soupeřů. Poslanecká sněmovna vyzývá prezidenta České republiky Miloše Zemana, aby při výkonu své funkce důsledně dodržoval Ústavu České republiky."

Část senátorů mluví o ústavní žalobě proti prezidentovi. Pokud by návrh vznikl a horní komora jej ústavní většinou schválila, podléhal by potvrzení ústavní většinou poslanců.

Schůzi vyvolaly opoziční ODS a TOP 09 kvůli nahrávkám, na kterých Babiš hovoří s novinářem svého bývalého deníku o materiálech připravovaných o politických rivalech. Ministr tvrdí, že se stal obětí cílené provokace. V souvislosti s nahrávkami podal trestní oznámení. Babišovi političtí oponenti ovšem poukazují na to, že v minulosti neříkal pravdu, když prohlašoval, že svá média neovlivňuje.

Témata:  Andrej Babiš ODS Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy