Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman na vládu kašle, do Číny poletí. Doprovázet jej budou dvě letadla podnikatelů

Prezident Zeman zahájil školní rok v lánské základní škole (1.9.2014)
Prezident Zeman zahájil školní rok v lánské základní škole (1.9.2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Turnov - Prezident Miloš Zeman druhým dnem pokračuje v návštěvě Libereckého kraje. Na dotaz jednoho ze zaměstnanců společnosti TREVOS v Turnově na Semilsku řekl, že je připraven ve čtvrtek odletět do Číny..

O cestě dnes rozhoduje vláda, hlasovat pro ni nechtějí ministři Marian Jurečka a Daniel Herman z KDU-ČSL. "Pan ministr Herman, známý milovník dalajlámy, dospěl k názoru, že by bylo třeba, aby se do Číny neletělo. Přitom tam jsou rozjednány rozsáhlé obchody, letí se mnou dvě letadla plná podnikatelů a kvůli panu ministrovi bychom měli tuto návštěvu zrušit. Nevím, jestli je to závist nebo nedostatek ekonomické inteligence," řekl Zeman.

Cestu prezidentské delegace do Číny, jejíž náklady jsou předběžně vyčísleny na 5,6 milionu korun, dnes projednává vláda.

Podle Zemana ve čtvrtek večer letadla odstartují z letiště Kbely směr Čína. "Pravda je, že na palubě pana Hermana mít nebudeme," dodal prezident. Do Číny nepoletí ani tři ministři za ČSSD - Lubomír Zaorálek, Milan Chovanec a Miloslav Ludvík - kteří už svou účast v delegaci zrušili.

Témata:  Miloš Zeman Daniel Herman vláda Čína

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy