Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci schválili program schůze k nahrávkám s Babišem

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovna schválila dnes odpoledne program schůze k nahrávkám s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Po debatě tedy dolní komora bude moci hlasovat o návrzích usnesení. Proti návrhu programu nazvaném Zneužívání moci ministrem financí Andrejem Babišem vůči nezávislým institucím demokratické společnosti byli poslanci hnutí ANO a část Úsvitu.

Diskuse o návrhu programu trvala zhruba dvě hodiny, mohli vystupovat jen představitelé s přednostním právem. Do běžné debaty se elektronicky přihlásilo zatím 15 poslanců.

Před schválením programu varoval ministr spravedlnosti za ANO Robert Pelikán. Jeho předmět podle něho porušuje listinu základních práv a svobod. "Stáváte se spolupachateli toho, kdo nahrávky pouští do světa. Zahrávat si s něčím takovým nekončí nikdy dobře," řekl Pelikán.

Pro návrh hlasovalo 106 ze 146 přítomných poslanců, proti jich bylo 39. Ze sociálních demokratů se hlasování zdržela poslankyně za ČSSD Marie Benešová, která má blízko k prezidentovi Miloši Zemanovi.

Pelikán před poslanci řekl, že už i je možná někdo nahrává. "On to možná už brzo, až se mu to také bude hodit, také do světa pustí," prohlásil ministr. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura pak zmínil, že Pelikán vyhrožuje. "Co děláte pro to, aby se to nedělo?" zeptal se ministra a sám si odpověděl, že nic. Stanjura také podotkl, že Babiš v souvislosti s nynějším případem zaujal "oblíbenou ufňukanou figuru". Poznamenal rovněž, že ač ministr financí označil novináře svého bývalého deníku, s nímž na nahrávkách hovoří, za provokatéra, setkával se s ním opakovaně.

Místopředseda Sněmovny a KDU-ČSL Jan Bartošek řekl, že ač Babiš tvrdí, že není ze světa politiky a není politik, je ve skutečnosti součástí politiky už od 90. let. Babiš podle něj formoval politickou scénu, jen nebyl tolik vidět. Zmínil Babišovy vazby na bývalého ministra vnitra za ODS Ivana Langera a na někdejšího premiéra ČSSD Stanislava Grosse. "V civilizované společnosti byste jako ministr odstoupil, nebo měl odstoupit," řekl Bartošek s odkazem na obsah nahrávek.

Návrh usnesení zatím představili občanští demokraté. Sněmovna by měla uvést, že Babiš opakovaně veřejně lhal a že zneužíval svá média ke kompromitaci politických soupeřů. Sněmovna by měla také vyzvat prezidenta Miloše Zemana, aby důsledně dodržoval ústavu. Zeman čelí kritice části politiků v souvislosti s návrhem na odvolání Babiše z vlády.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy