Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman dělá schválnosti? Svolal schůzku šéfů koaličních stran, Sobotka ale odletěl do Lucemburku

Miloš Zeman hostí Andrzeje Dudu (15. března 2016).
Miloš Zeman hostí Andrzeje Dudu (15. března 2016).
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha/Liberec - Prezident Miloš Zeman dnes pozval lídry koaličních stran k jednání. Načasoval si to na chvíli, kdy premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odlétal na dvoudenní jednání do Lucemburska. Na večerní schůzce v Liberci bude ČSSD zastupovat první místopředseda strany Milan Chovanec.

"Prezident republiky Miloš Zeman ve středu dne 10. května 2017 pozval předsedu vlády a předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, prvního místopředsedu vlády, ministra financí a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a místopředsedu vlády a předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka ke společnému jednání, a to na 19:30 v Grand Hotelu Imperial v Liberci," uvedl Ovčáček.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek novinářům řekl, že věří tomu, že Zeman chce na jednání hledat kompromis při řešení vládní krize. Zaorálek také uvedl, že se s premiérem Sobotkou radil o případném zrušení cesty do Lucemburska. Doporučil mu, aby návštěvu absolvoval.

Podle informací ČTK letadlo s předsedou vlády odstartovalo z kbelského letiště před 15:00. Načasování schůzky vyvolalo mezi sociálními demokraty otázku, zda Zeman nechtěl jejich stranického šéfa obejít. "Zeman sezval na večer lídry stran do Liberce, když je premiér v Lucembursku. Zlomyslnost? Co jiného si o tom myslet," uvedl na twitteru poslanec Václav Votava (ČSSD).

"Prezident republiky svoláním libereckého jednání pokračuje v politických konzultacích s cílem uklidnit situaci, kterou vyvolal premiér," uvedl Ovčáček na twitteru. Prezident podle něj "ústavně koná".

Témata:  Miloš Zeman Lubomír Zaorálek Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy