Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Recept na zvýšení volební účasti v senátních volbách? Experti se neshodnou

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha – Volební účast v senátních volbách je již tradičně velmi nízká, a to především ve druhém kole. Ani experti nemají jednoznačný recept na zvýšení účasti.

Na semináři v sídle horní komory dnes zaznělo, že by mohlo pomoci doručování obálek i pro druhé kolo voleb, jeho spojení s výběrem krajských či obecních zastupitelů a lepší rozlišení obálek pro tyto souběžné volby.

Politolog Tomáš Lebeda označil první kolo za selekci, teprve druhé za „elekci". Zvýšení účasti při závěrečných duelech by podle něj proto mohlo spojení s výběrem místních zastupitelů, o který mají lidé větší zájem. Zároveň doporučil obálky a lístky pro souběžné volby jasně odlišit nejen barvou. „Lístky by měly obsahovat i grafický návod, jak je správně vyplnit," míní Lebeda.

Ústavní a volební právník Marek Antoš vidí nízkou účast v tom, že druhé kolo senátních voleb mezi dvěma finalisty není přitažlivé pro ty, jejichž kandidáti byli vyřazeni v kole prvním. Účast při senátním finále dlouhodobě klesá, loni klesla na rekordních 15 procent voličů.

Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna vidí příčinu v nízké účasti v tom, že lístky jsou lidem doručovány na adresu trvalého bydliště, které se v řadě případů neshoduje s bydlištěm faktickým.

Šéf senátorů ČSSD a starosta Bohumína Petr Vícha na základě svých zkušeností mluví o tom, že by cestou mohlo být doručování lístků do domácností i pro druhé kolo voleb, nejen pro první. Pomoci by to mohlo zejména seniorům.

Tento návrh podpořil také předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), stejně jako prodloužení lhůty mezi prvním a druhým kolem z jednoho na dva týdny. Zatím to platí u prezidentských voleb. Podle Štěcha by volby měly mít i nějaký motivační prvek.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky volby

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy