Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babišovi poslanci bojovali za svého šéfa,současné dění označili za puč

4. celostátní sněm hnutí ANO
4. celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Ve Sněmovně právě probíhá mimořádná schůze, na které se jedná o o nahrávkách s šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Jednat se zřejmě bude do pozdního večera.

Poslanci ANO sveřepě hájí svého předsedu a ministra financí Andreje Babiše. Mluví například o puči proti němu a tvrdí, že nikdo neprokázal, že by zneužil moc.

Ministr pro legislativu Jan Chvojka (ČSSD) zase uvedl, že by bylo nejlepší, kdyby Babiš vyňal mediální skupinu MAFRA ze svěřenského fondu a prodal ji. „Ta média jsou nedůvěryhodná, Andrej Babiš zničil dobré jméno Mladé fronty Dnes a Lidových novin," řekl Chvojka. V Mladé frontě Dnes jsou podle podle něho i novináři, kteří píšou na politickou objednávku.

S tím ale nesouhlasí zástupci ANO. „Organizujete jen puč na člověka, který je jiný, než je většina z vás," prohlásila poslankyně ANO Jana Lorencová. Obyvatelé dali Babišovi a hnutí ANO ve volbách mandát podle ní proto, aby ostatním politikům vadili, což se podle ní daří. "Babiš vám vadí. Prostě je potřeba toho jednoho člověka z politiky vyštvat," tvrdila.

Bohuslav Chalupa (ANO) pak řekl, že nikdo neprokázal, že Babiš zneužil moc. „To jsou jenom pindy. Pokud jsou nějaké nezávislé instituce, tak nemůžou být ovlivněny nikým," zpochybňoval Chalupa samotný název schůze, jenž zní „Zneužívání moci ministrem financí Andrejem Babišem vůči nezávislým institucím demokratické společnosti". Pokud měla nějaká instituce pocit, že proti ní Babiš moc zneužil, měla podle Chalupy podat trestní oznámení. "Tady nám bude ODS diktovat, kdo bude a nebude v politice?" tázal se.

Chvojka označil sněmovní diskusi za bizarní. Podobný názor už před ním vyslovil předseda klubu TOP 09 a Starostů Michal Kučera, jenž se stal zpravodajem projednávaného bodu. "Už jsem tak dlouho netrpěl, jako trpím dnes, hlavně když vystupují poslanci za hnutí ANO," poznamenal.

Sněmovna se následně na návrh ODS usnesla, že bude moci o nahrávkách s Babišem jednat do pozdního večera. Schůze by mohla pokračovat i po 21:00. Do debaty byla kolem 18:00 přihlášena ještě desítka poslanců. Řada z nich využívá i krátké faktické poznámky.

Témata:  Hnutí ANO Andrej Babiš Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy