Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka kárá Zemana: Měl řadu jiných dní, kdy mohl schůzku svolat

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Lucemburk – Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se pustil do prezidenta Miloše Zemana. Ten podle něj měl od pátku k dispozici řadu dní, kdy mohl svolat schůzku šéfů vládních stran, vybral si ale jediný den, kdy je předseda vlády v zahraničí.

Sobotka to novinářům řekl dnes v Lucembursku po jednání s předsedou tamní vlády Xavierem Bettelem. Přiznal také, že jej pozvání na dnešní večer do libereckého hotelu jej překvapilo. Poznamenal, že on a jeho spolupracovníci se o pozvání dozvěděli z textových zpráv na letišti krátce před odletem do Lucemburska.

„Pro mne to bylo překvapení. Protože já jsem ten návrh na odvolání ministra financí (Andreje Babiše) doručil na Pražský hrad v pátek dopoledne," připomněl Sobotka. Svolat takovéto jednání podle něj bylo možné svolat jakýkoliv jiný den. „Já jsem byl samozřejmě v České republice celou dobu a právě dnes, což je jediný den v celém týdnu, kdy nejsem přítomen, tak dnes v podvečer byla ta schůzka svolána," prohlásil Sobotka.

Uvedl také, že na jednání v Liberci bude ČSSD s největší pravděpodobností zastupovat statutární místopředseda strany a ministr vnitra Milan Chovanec. Pražský hrad odpoledne oznámil, že Zeman pozval Sobotku, Babiše a místopředsedu vlády a předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka k jednání od 19:30 v Grand Hotelu Imperial v Liberci.

Stalo se tak stejný den, kdy vláda zvažovala schválení Zemanovy nadcházející cesty do Číny. Lidovci v úterý vyzvali prezidenta, aby kvůli vládní krizi neodjížděl. Premiér zopakoval, že je kvůli otálení ohledně odvolání Babiše z kabinetu připraven podat kompetenční žalobu. Pevně ale věří tomu, že to nebude třeba a prezident Zeman bude respektovat ústavu.

O české vládní krizi dnes na tiskové konferenci po setkání se Sobotkou mluvil také lucemburský premiér Bettel. „Politická situace v ČR v posledních dnech byla intenzivní, náročná a čekal jsem, až mi někdo řekne, že ano, že premiér přijede," poznamenal s úsměvem.

Bettel podle svých slov netušil, že se dnes ocitne v centru českého politické dění. „Můj pracovní kolega je Bohuslav. Mám také stranického kolegu, to je pan Babiš. Justice dělá svou práci a máte voliče, kteří rozhodují," odpověděl na otázku, zda Babišovo chování neohrožuje obraz celoevropské liberální strany ALDE, ke které patří právě Babiš i Bettel.

Témata:  Bohuslav Sobotka Miloš Zeman

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy