reklama

Desítky fotografií na sociálních sítích vpodvečer ilustrovaly dění na demonstracích, které se uskutečnily ve větších městech. V Liberci přišli demonstranti i k hotelu, kde se odehraje schůzka Zemana s lídry koaličních stran.

Mluvčí Zemana Jiří Ovčáček na twitteru naznačil, že protestující si přáli, aby přišel k úrazu. „Manifestující na podporu premiéra Bohuslava Sobotky přišli křičet před hotel Imperial v Liberci. Tak jsem jim zamával. 'Skoč,' řvali u toho," uvedl Ovčáček. Před tím s odkazem na dění na Václavském náměstí uvedl, že pražská kavárna je stále stejná, připnul fotografii z roku 1999 s transparentem „Střídáme pane Zemane".

Na twitteru akce komentovali i politici, kteří se ve Sněmovně účastní mimořádné schůze k odposlechům, které mají dokazovat, že Babiš ovlivňuje média. „Vážím si všech, kteří přišli na demonstrace v Praze a dalších městech. Jsem rád, že lidem není jedno, kam směřuje naše země," uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Dojetí vyjádřil v souvislosti s počtem demonstrantů šéf TOP 09 Miroslav Kalousek: „Úžasné... Tolik lidí, kterým to není jedno a nelitují času." Podle odhadů se akcí účastnily desítky tisíc lidí, nejvíc demonstrantů se sešlo v Praze.

Podle místopředsedy lidovců Mariana Jurečky je „smutné, že 28 let po listopadu 89 se musí sejít tolik lidí, aby vyzvali prezidenta k respektování ústavy".

Také premiér Bohuslav Sobotka z Lucemburska ocenil, kolik lidí se dnes po celé České republice dokázalo postavit za dodržování ústavy a za politickou kulturu a demokracii. Sobotka míní, že demonstrace jen potvrzují jeho názor, že Babišův odchod je nezbytný a že je nezbytné, aby prezident jeho návrhu vyhověl.

"Chci všem občanům poděkovat, protože si myslím, že ukazují, že jim záleží na budoucnosti České republiky, na tom, abychom zůstali demokratickým právním státem," řekl Sobotka.

"Nevím, jestli bych tam vystupoval, ale určitě bych se šel podívat na Václavák, kdybych měl tu možnost," dodal Sobotka.