Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Půlmiliardová dotace pro sport se dělila nezákonně, tvrdí policie o kauze Pelta

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Podle vyšetřovatelů kauzy Pelta se dotace pro sport nerozdělovaly podle zákonných kritérií. České republice tak měla vzniknout škoda 454 milionů korun.

Předseda Fotbalové asociace Miroslav Pelta s náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou se domlouvali nezávisle na jednání expertní komise, mimo jiné i v bytě v centru Prahy, který za tím účelem Pelta pronajal. Radiožurnál to zjistil od vyšetřovatelů.

Policie skupinu sledovala od loňského listopadu, pořídila desítky hodin odposlechů, včetně těch z pronajatého bytu. Z nich údajně vyplývá, že ani jeden z 50 projektů nebyl vybrán podle zákonných kritérií.

Peltův obhájce Bronislav Šerák však připomněl slova ministryně školství Kateřiny Valachové, podle níž letos žádné investiční dotace pro sport vyplaceny nebyly a žádná škoda tedy nevznikla.

Druhá větev kauzy se dotýká samotné Fotbalové asociace ČR, která byla obviněna jako právnická osoba. Vyšetřovatelé dospěli k závěru, že Pelta si vynutil navýšení dotace pro FAČR o devět milionů korun, tedy na částku 562 milionů, až poté, co bylo o dotacích na ministerstvu rozhodnuto. K tomu podle policie napomohl i třetí obviněný v dotační kauze, bývalý šéf ministerského odboru Zdeněk Bříza.

Kriminalisté se domnívají, že si Pelta zmanipulovanými dotacemi zajišťoval opětovné zvolení, získával sponzory pro svůj jablonecký fotbalový klub a upevňoval svůj vliv.

Témata:  Miroslav Pelta fotbal Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky Policie ČR

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy