Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman nemá vytvářet scénáře, ale odvolat Babiše, vzkazuje Sobotka ze zahraničí

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Vláda.cz

Praha/Lucemburk - Prezident Miloš Zeman by měl dodržovat pravidla hry a odvolat ministra financí, zopakoval premiér Bohuslav Sobotka své stanovisko. Vyjádřil se též k liberecké schůzce. Předseda vlády je momentálně v Lucemburku, kde dnes na tamním Palachově náměstí položil květiny k pamětní desce.

Zeman na středeční schůzku v Liberci k řešení současné vládní krize přinesl dva návrhy: předčasné volby a vládu bez Babiše i Sobotky. První návrh zástupci koaličních stran odmítli, druhý chtějí nejdřív projednat ve svých stranách.

Sobotka v reakci na to dnes řekl, že prezident se vytvářením zmíněných scénářů snaží jen odvést pozornost od toho, co je podstatné. Podle premiéra jsou to problémy ministra financí a povinnost prezidenta odvolat podle jeho návrhu Babiše.

"Ačkoliv návrh (na odvolání Babiše) leží od pátku na Pražském hradě, tak prezident republiky návrhu zatím nevyhověl, ačkoli by podle mého názoru a ústavních expertů měl jednat podle ústavy bez zbytečných odkladů, a ne ještě včera (ve středu) vytvářet nějaké scénáře," prohlásil předseda vlády.

Témata:  Bohuslav Sobotka Andrej Babiš Miloš Zeman

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy