Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politikům se nelíbí milost pro Kajínka. TOP 09 se ostře pustila do Miloše Zemana

Miloš Zeman, prezident České repubilky
Miloš Zeman, prezident České repubilky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman už má rozhodnutí o udělení milosti dvojnásobnému vrahovi Jiřímu Kajínkovi připraveno, aby ho podepsal po návratu z návštěvy v Číně. Politici v reakci zmiňují především předchozí slib hlavy státu, že jeho milosti se budou týkat jen omezeného okruhu humanitárních případů.

Ministr vnitra Chovanec novinářům řekl, že se od prezidenta dozvěděl, že "milost silně zvažuje", už při jmenování generálů na Hradě 8. května. "Bezesporu Kajínek byl odsouzený, usvědčený vrah. Sedí tam už mnoho let. S přihlédnutím k tomuto faktu asi se prezident rozhodl takto konat. Na druhou stranu opravdu pan Kájinek podle všech soudů, podle všech přezkumů je prostě vrahem. Bude velmi složité veřejnosti vysvětlit, proč zrovna tento člověk se dostává ven, a jiný ne," řekl.

Před prezidentskými volbami v roce 2013 Zeman uvedl, že nebude udělovat milosti s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů. Zeman kromě toho překročil i vlastní rozhodnutí vyhlášené ve Sbírce zákonů, kterým přenesl pravomoc provádět řízení o žádostech o milost na ministra spravedlnosti. Ministra pověřil i tím, aby zamítal žádosti s výjimkou těch od osob trpících závažnou nebo nevyléčitelnou chorobou.

Předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík ČTK sdělil, že prezident může omilostnit, koho chce. "Přesto je smutné, že si vybral zrovna nájemného vraha. Ještě smutnější je, že tím popírá svá předchozí slova o nakládání s milostmi. Prezidentovo slovo nemůže být hadr," připomněl Zemanův slib.

Zemanovo právo udělovat milosti a předchozí sliby hlavy státu zmínil i místopředseda ODS Martin Kupka. "Zeman sám stanovil kritéria pro výjimečné udělení milostí - například vážnou nemoc. Ukazuje se, že prezident Zeman je stále méně důvěryhodný a stále více nevyzpytatelný," napsal ČTK v textové zprávě. "Stydím se za rezidenta Hradu. Dno se zdálo být dosaženo už mnohokrát a stále to jde hlouběji. A volby až příští rok," uvedla na twitteru místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová.

Témata:  Miloš Zeman Jiří Kajínek milost prezidenta TOP 09

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy