Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pranýřování Česka v Bruselu? Zdechovský mě udává permanentně v Bruselu, zuří Babiš

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha/Brusel - Europoslanci za KDU-ČSL nehlasovali pro zařazení bodu, který se má 1. června věnovat riziku politického zneužití médií v ČR, na program schůze Evropského parlamentu. Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) návrh programu označil za součást kampaně proti sobě.

"My se domníváme, že takové věci si máme vyřešit v České republice a že špinavé prádlo se má prát doma," řekl dnes předseda lidovců a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek novinářům v Brně.

Podobně zdrženlivě se vyjádřil i předseda opoziční ODS Petr Fiala. "Své problémy musíme řešit doma, nikdo jiný to za nás neudělá. Vynášet je ven je možná lákavé, ale zcela neprozíravé," napsal na twitteru.

TOP 09 má vůči europoslancům větší pochopení. "Je to obrovská ostuda Andreje Babiše. Těžko se divit některým poslancům Evropského parlamentu, že se tomu chtějí věnovat. Koneckonců poslanci českého Parlamentu se tomu chtěli věnovat," řekl ČTK předseda strany Miroslav Kalousek. Dodal, že europoslanci TOP 09 žádnou stranickou direktivu nedostávají a je to věc jejich svobodného rozhodnutí.

Místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek považuje za ostudu, že se českými médii má zabývat europarlament. "Možná někomu připadá, co je mu do toho, ale žijeme v Evropě, to je jednotný prostor," uvedl ve čtvrtek v České televizi.

Babiš záležitost ostře kritizoval a za její iniciátory označil europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) a Ingeborg Grässleovou z německé Křesťanskodemokratické unie (CDU). "Pan Zdechovský mě udává permanentně v Bruselu. Poškozuje naši zemi, tento člověk. A paní Grässleová je také najatá, která o mně mluví negativně," řekl Babiš novinářům. "Vždycky je připravená na mě vyhodit kýbl sraček. V tomhle je velice aktivní a tím se zviditelňuje v Bruselu," doplnil později na adresu Grässleové na živě přenášené tiskové konferenci.

Zdechovský se ohradil. "Vyjádření pana Babiše je lživé. Je doložitelné, že jsem vystupoval proti tomuto bodu," řekl ČTK. "Odmítám tyto estébácké metody pana Babiše, kdy označuje své protivníky jako udavače," řekl.

Babiš dnes znovu odmítl, že by ovlivňoval média v době, kdy je vlastnil. "Je to samozřejmě nesmysl, ať si někdo udělá analýzu, kdo u nás vlastní média a jak ta média se chovají," řekl. Redaktoři deníků Lidové noviny a Mladá fronta dnes podle něj měli v době, kdy mu listy patřily, největší svobodu v tom, jak mohou psát.

Témata:  Andrej Babiš Pavel Bělobrádek Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy