Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U brněnského výstaviště protestovalo asi 50 lidí: Zvíře není zboží ani otrok

Zemědělství, ilustrační fotografie
Zemědělství, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Na brněnské výstaviště se konají veletrhy pro zemědělce. Vystaveny jsou i stovky zvířat, největší zastoupení má masný skot. Proti tomu dnes protestovala skupina 50 aktivistů. Někteří chovatelé se jim snažili vysvětlit své názory, jeden se pokusil nasadit demonstrantce ohlávku.

"Národní výstava hospodářských zvířat je pro nás symbolem a oslavou celého živočišného průmyslu, kterému říkáme důrazné ne. Myslíme si, že hlavně ve vyspělých zemích není vůbec potřeba zneužívat zvířata pro jídlo, chuť, zábavu, prostě pro jakýkoliv lidský požitek. Zvířata mají být svobodná," řekla ČTK Ester Burkertová z pořádajících iniciativ 269life a Kolektiv pro zvířata.

Iniciativa 269life protestuje po celém světě, je známá svými naturalistickými scénami:

Část aktivistů se nejdřív vydala přímo do veletržního areálu, kde v tričkách s rudými skvrnami tiše protestovali při hodnocení vystavených zvířat.

Hlavní část protestu se pak odehrála před výstavištěm, kde návštěvníci museli projít špalírem aktivistů s transparenty a fotografiemi dokládajícími utrpení zvířat v živočišném průmyslu.

Podle aktivistů vychází zneužívání zvířat pro lidské potřeby ze stejného pocitu nadřazenosti, z něhož se v minulosti zrodilo otrokářství či genocidy. "Zvířata jsou inteligentní a cítící bytosti, které mají hodnotu samy o sobě, jejich hodnota se neodvíjí od chuti masa, objemu mléka, které mohou vyprodukovat, nebo kvality vlny," uvedla organizátorka Anna Kupcová.

Témata:  dobytek Veletrhy Brno týrání zvířat zvířata

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy