reklama

Slavnostní poklepání kamene za účasti několika desítek lidí se ujali pražská primátorka Adriana Krnáčová a starosta městské části Praha 6 Ondřej Kolář. Akci zakončila salva z pušek Habsburské gardy v dobových kostýmech.

Podle Jana Kovaříka, který pomník společně s Janem Proksou navrhl, bude socha panovnice před barokním opevněním na Prašném mostě vysoká 5,5 metru. Pomník by měl mít podobu redukované figury spíše jako symbol vládkyně než jako její realistické ztvárnění. Samotný fundament pomníku bude tvořit majestátní sukně suplující zároveň úlohu podstavce. Jako materiál byl vybrán sklobeton.

"Marie Terezie je jediná žena, která kdy usedla na český trůn, a proto si takový monument zaslouží," uvedl starosta Prahy 6 Kolář.

Další mluvčí zdůraznili, že ačkoliv Marie Terezie převzala rakouské císařství ve velmi složitých dobách, dokázala ho z velké části přes řadu válečných konfliktů udržet celistvé, zavést všeobecnou vzdělávací povinnost, zavést příjmení, sčítání lidu a další vymoženosti.

Na výročí významné panovnice dnes vzpomínali i na Pražském hradě, kde příjezd průvodu Marie Terezie zahájil letní turistickou sezonu. V rámci zahájení byly zdarma otevřeny všechny hlavní návštěvnické objekty. "Třísté výročí jejího narození si připomínáme také proto, že za její vlády získal Hrad svou dnešní stavební podobu," sdělil mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek.