Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žádná velká změna? V čele kandidátek do Sněmovny stojí političtí matadoři

Volby do Poslanecké sněmovny
Volby do Poslanecké sněmovny
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Celá ČR - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), předseda ODS Petr Fiala i poslanec Jiří Mihola (KDU-ČSL) budou znovu po čtyřech letech lídry jihomoravských kandidátek stran do podzimních sněmovních voleb. Změna naopak nastala u TOP 09 a KSČM. Tři strany v Jihočeském kraji postavily do čela kandidátek stejné politiky. Stale stejná jména najdete i v dalších krajích.

ČSSD by měl podle krajského tajemníka Michala Škerleho vést předseda strany Sobotka. O konečné podobě kandidátky však rozhodnou vnitrostranické volby, které budou 27. a 28. května zhruba na desítce míst jižní Moravy. "Smyslem je zatraktivnit rozhodování o kandidátce, aby se do něj mohli zapojit všichni členové," vysvětlil Škerle.

ODS povede předseda strany a poslanec Fiala, řekla ČTK mluvčí strany Jana Havelková. Lidovci znovu sázejí na poslance Miholu, který tak bude jedničkou společné kandidátky KDU-ČSL a STAN.

Změna nastala u KSČM, kterou povede poslanec Ivo Pojezný. Před čtyřmi lety byl lídrem Vojtěch Adam. Na kandidátce KSČM letos bude chybět po více než dvacetiletém působení ve Sněmovně šestašedesátiletá poslankyně Zuzana Bebarová-Rujbrová, která se rozhodla přenechat místo mladším. ANO chce za jedničku hejtmanovu náměstkyni a krajskou předsedkyni Taťánu Malou. Před čtyřmi lety byl lídrem na jižní Moravě nynější ministr obrany Martin Stropnický.

TOP 09 bude mít v čele kandidátky profesora radiologie Vlastimila Válka a Strana zelených místopředsedu strany Michala Berga, který jinak působí jako opoziční zastupitel ve Vsetíně ve Zlínském kraji. Piráty povede krajský místopředseda Radek Holomčík a Svobodu a přímou demokracii krajský zastupitel Jan Hrnčíř.

Hnutí ANO na jihu Čech povede do voleb stejně jako v roce 2013 jihočeská předsedkyně a současná poslankyně Radka Maxová. Sociální demokraté postavili do čela kandidátní listiny jindřichohradeckého starostu Stanislava Mrvku. Bývalý hejtman a předseda jihočeské ČSSD Jiří Zimola zatím figuruje až na posledním 22. místě.

KSČM se opět spoléhá na stejného muže. V čele její kandidátní listiny je předseda strany Vojtěch Filip. Ten svou stranu vedl v Jihočeském kraji do parlamentních voleb na prvním místě pokaždé od roku 1996. To znamená, že jej v pozici lídra čekají sedmé parlamentní volby. I v případě ODS se dá hovořit o sázce na jistotu. Lídr Jan Zahradník je v regionu známý a pravidelně dokáže přilákat hodně voličů. "Beru to jako svou poslední větší šanci před odchodem do politického důchodu," uvedl osmašedesátiletý Zahradník.

Beze změny by měly zůstat kandidátky hnutí ANO a ČSSD v Ústeckém kraji. Sociální demokraty má vést stejně jako před čtyřmi lety Jaroslav Foldyna. Jako lídra už ho schválilo předsednictvo ČSSD, které ještě čeká schválení konečné podoby celé kandidátky. Lídrem ANO bude s největší pravděpodobností ministr Richard Brabec. Koalice STAN a KDU-ČSL postaví v Ústeckém kraji do čela kandidátky místostarostu Litvínova Milana Šťovíčka, který už v minulosti poslancem byl. Poprvé zasednul ve Sněmovně v roce 2006 ještě jako člen ODS.

Sociální demokraty v Pardubickém kraji povede do voleb ministr pro lidská práva Jan Chvojka. Před čtyřmi lety se do Sněmovny dostal ze šestého místa kandidátky díky preferenčním hlasům. Hnutí ANO nasadí na nejvyšší pozici kandidátky poslance Martina Kolovratníka. Společnou kandidátku lidovců a STAN povede ředitel pardubického gymnázia Mozartova Marek Výborný (KDU-ČSL). TOP 09 na první místo kandidátky vybrala poslance Jiřího Skalického. Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury schválí podle krajského předsedy Jiřího Kohoutka jedničku na kandidátce do měsíce.

Sociální demokraty by měla vést do voleb v Libereckém kraji ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Mezi kandidáty do Sněmovny je i Pavel Ploc, který před čtyřmi lety libereckou kandidátku vedl, a o křeslo v dolní komoře se bude znovu ucházet i Lukáš Pleticha. Kandidátku komunistů povede do podzimních voleb znovu poslanec Stanislav Mackovík. Poslanec Václav Horáček se zase postavil do čela liberecké kandidátky TOP 09. 

Ministra Martina Stropnického do čela pražské kandidátky ANO potvrdil v sobotu regionální sněm hnutí. Druhé místo obsadil jeho vládní kolega, ministr spravedlnosti Robert Pelikán. ČSSD bude finální podobu listiny teprve schvalovat ve vnitrostranickém referendu 2. a 3. června. Pražský lídr zatím není jasný. "Nyní jsou předsednictvem na lídra schváleni tři kandidáti, což je Miloslav Ludvík, Petr Dolínek a Lukáš Kaucký," uvedl mluvčí pražské ČSSD Lukáš Henzl. Ludvík začátkem dubna prohlásil, že se o post ucházet nebude.

Na jménu jedničky společné kandidátky se ještě nedohodly ani KDU-ČSL a STAN. "My chceme Daniela Hermana a STAN Petra Gazdíka," řekl předseda pražských lidovců Jan Wolf s tím, že obě strany se nyní pokoušejí domluvit a jasno by mělo být nejpozději koncem května, spíše však dříve. "Strana, která nebude mít lídra, bude mít výhodnější pozici na dalších místech," doplnil Wolf.

Své mandáty budou určitě z čela kandidátek obhajovat poslankyně Jana Černochová (ODS) a Marta Semelová (KSČM), za piráty bude jedničkou pražský zastupitel Jakub Michálek.

TOP 09 navrhuje na pozici jedničky Karla Schwarzenberga, dvojkou bude Markéta Pekarová Adamová a trojkou Martin Plíšek. Návrh bude muset ještě schválit výkonný výbor strany. Podobně jsou na tom zelení, kde se o vedení pražské kandidátky uchází předseda strany Matěj Stropnický. Definitivně jasno budou mít Zelení 26. května.

SPD bude kandidáty schvalovat koncem května, podle předsedy strany Tomia Okmaury pražská buňka na čelo listiny v hlavním městě navrhla bývalého diplomata Jiřího Kobzu. Lídra zatím neoznámil Úsvit - Národní demokracie, podle mluvčího Jana Zilvara strana jména zveřejní v červnu.

Témata:  Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM) ODS volby

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy