Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bezpečnostní rada se sejde v pondělí. Mluvit bude o kyberútocích i Babišových odposleších

Vláda ČR
Vláda ČR
Foto: Vláda.cz

Praha - V pondělí zasedne Bezpečnostní rada státu, na které se budou řešit odposlechy rozhovorů vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) a novináře Marka Přibila, ale i masivní kybernetický útok WannaCry. Ten se okrajově týkal i ČR.

O projednávání odposlechů Sobotku minulý týden požádal předseda koaliční KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Prověření okolností, za kterých nahrávky vznikly a byly zveřejněny, žádá i jejich aktér Babiš.

Ze tří nahrávek, nedávno publikovaných na webu, se zdá, že mohl ovlivňovat jím vlastněná média či mohl mít přístup k živým policejním svazkům.

Bezpečnostní radu státu tvoří předseda vlády a další ministři podle rozhodnutí kabinetu. Rada v rozsahu pověření, které stanovila vláda, připravuje vládě návrhy opatření k zajišťování bezpečnosti ČR.

Masivní kybernetický útok, jehož dopady chce Sobotka na zasedání také probrat, byl poprvé ohlášen v pátek a má 200.000 obětí v nejméně 150 zemích. Oznámila to dnes Evropská policejní organizace Europol. Počítačový expert oslovený zpravodajskou stanicí BBC zároveň varoval před možností dalšího útoku, který může přijít velmi brzo, možná už v pondělí.

Společnost Avast dnes uvedla, že počet jí zastavených útoků celosvětově dosáhl 168.878, z toho 492 v České republice.

Ředitel Europolu Wainwright se domnívá, že bilance zasažených počítačů ještě poroste. Virus útočí zejména na počítače používající operační systém Windows XP, který už firma Microsoft nepodporuje. Aktuální systém Windows 10 zasažen není. Většina postižených peníze požadované za odblokování počítačů nezaplatila.

Témata:  Bezpečnostní rada státu Bohuslav Sobotka Andrej Babiš kybernetická bezpečnost vláda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy