Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prahou se prohnala bouřka: Do střechy domu udeřil blesk, způsobil škodu půl milionu

Bouřky, ilustrační fotografie
Bouřky, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Při bouřce, která se dnes přehnala nad Prahou, udeřil blesk do střechy domu v Horních Počernicích. Na místo kvůli požáru podkroví vyrazili hasiči.

O úderu blesku do domu v hornopočernické ulici Spojenců přijali hasiči hlášení kolem 13:30. Na místě zjistili, že hoří část střechy a podkroví, zhruba po půl hodině požár lokalizovali. "Škoda se vyšplhala na půl milionu, zraněn nebyl nikdo," řekl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. 

Pár minut po ohlášení požáru v Horních Počernicích vyjeli hasiči do Rozvodovy ulice v Modřanech. Oheň tam zasáhl místnost v rodinném domě a částečně se rozšířil i do podkroví. "Zprávu o tom, že by to mělo být v souvislosti s počasím, zatím nemám," uvedl Kavka. Škoda činí 50 tisíc korun.

O dalších zhruba 30 minut později dostali pražští hasiči informaci o požáru stavební buňky ve Vojenově ulici v Libni. Objekt byl opuštěný. Přesnou příčinu požáru mluvčí zatím nevěděl, nelze ale vyloučit nedbalost neznámého člověka.

Hromosvod slouží především jako vnější ochrana budov před poškozením bleskem a před vznikem požáru od blesku. Hromosvod ochrání dům a jeho obyvatele před požárem nebo mechanickými a jinými nežádoucími účinky bleskového proudu. Také osoby nacházející se uvnitř nebo vedle objektu by měly být díky tomu chráněny před zraněním či dokonce smrtí kvůli průchodu bleskového proudu.

Samotný hromosvod ale příliš nepomůže v ochraně domácích elektrospotřebičů. Proto je vhodné se na možné účinky bouřky předem připravit. Ještě před jejím příchodem, či při delším opuštění domácnosti, je třeba v domě odpojit od elektrické sítě veškeré spotřebiče, které nemusí být nutně v provozu, odpojit anténní přípojku od televize, telefonní linku od modemu počítače apod., aby nedošlo k jejich poškození nebo zničení. Je nutno zdůraznit, že v podobném případě nestačí jen vypnout vypínač či jistič.

Témata:  bouřky Praha požáry

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy