reklama

Trojúhelník tvořený čtyřmi rostoucími žlutými pruhy má podle předsedů obou uskupení Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) a Petra Gazdíka (STAN) symbolizovat budování společnosti odspodu a zohlednění potřeb rodin a obcí i v celostátní politice. Vznik volební koalice musí za dva týdny ještě definitivně potvrdit lidovecký sjezd, Bělobrádek je ale v tomto směru optimistický.

Jednotlivé pruhy na logu podle obou předsedů postupně představují rodinu, obec, region a celý stát a společnost. Zároveň je podle nich logo i symbolem růstu síly.

"Je to ten nárůst, který očekáváme. A také to symbolizuje to, že politici by měli mít blízko k lidem, k rodinám a že od těch rodin, přes obce, přes regiony potom se má vládnout," řekl Bělobrádek ČTK.

"Vládnutí má být zespoda. Nemá to být demokratický centralismus, ale má to být vládnutí tak, aby potřeby lidí od rodin přes obce a regiony se projevovaly i v celostátním měřítku," doplnil.

Obě uskupení jednala o vzniku volební koalice od loňského prosince, vedení lidovců a starostů její vznik potvrdila v dubnu. Teoreticky by vytvoření koalice ještě mohl zvrátit sjezd KDU-ČSL, to ale Bělobrádek neočekává. "Já schválení očekávám a budeme jenom sledovat, jaký bude ten poměr. Nicméně já jsem byl minulý týden na jižní Moravě, ve Zlínském kraji, na Vysočině, já jsem optimista," řekl.