Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká ekonomika v 1.čtvrtletí zrychlila meziroční růst

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) vzrostl hrubý domácí produkt v 1. čtvrtletí mezičtvrtletně o 1,3 % a meziročně o 2,9 %. Růst české ekonomiky na počátku roku 2017 tedy pokračoval.

K růstu české ekonomiky v prvním čtvrtletí přispěla podle ČSÚ hlavně zahraniční poptávka podpořená rostoucí spotřebou domácností. "Podle předběžného odhadu rostla výkonnost většiny odvětví národního hospodářství, tj. nejen zpracovatelského průmyslu, ale také většiny odvětví služeb," uvedli statistici.

Zaměstnanost byla v 1. čtvrtletí o 0,6 % vyšší než v předchozím čtvrtletí a oproti stejnému čtvrtletí loňského roku vzrostla o 1,5 %.

Silný hospodářský růst tlačí na další zaměstnávání lidí, komentoval čísla Viktor Zeisel z Komerční banky. Nedostatek pracovní síly a očekávaný růst mezd bude podle něj působit na spotřebitelské ceny, jejichž růst by měl zrychlovat.

Růst ekonomiky byl výraznější, než předpokládali analytici. Podle jejich odhadů ekonomika v prvním čtvrtletí zrychlila svůj růst na 2,3 procenta meziročně a 0,7 procenta ve srovnání s předchozím čtvrtletím.

HDP představuje celkovou peněžní hodnotu všech výrobků a služeb vytvořených na určitém území za dané období. Rychlý odhad HDP pouze nastiňuje, jakým tempem ekonomika pravděpodobně rostla. Spolehlivějším ukazatelem vývoje tuzemského hospodářství bude až pozdější zpřesněný odhad.

Témata:  HDP ČR ekonomika Český statistický úřad (ČSÚ)

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy