Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pražský soud zamítl žalobu policisty propuštěného kvůli HIV

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Praha - Obvodní soud pro Prahu 7 dnes nepravomocně zamítl žalobu bývalého policisty, který přišel o práci kvůli HIV pozitivitě. Podle verdiktu je sice toto onemocnění možné považovat za zakázaný diskriminační důvod, podle posudku ale policista v době propuštění nebyl schopen svou práci vykonávat.

Muž tvrdí, že ho ministerstvo vnitra diskriminovalo, požaduje 500.000 korun. Virus HIV mu byl diagnostikován na podzim roku 2010, když pracoval u Útvaru pro ochranu ústavních činitelů. Poté, co se jeho zaměstnavatel o nemoci dozvěděl, nařídil mu lékařskou prohlídku k posouzení toho, zda je schopen vykonávat službu.

Podle žaloby došel lékař k závěru, že policista způsobilost dlouhodobě pozbyl, pouze na základě ověření diagnózy, ředitel útvaru František Snopek ho pak počátkem ledna 2011 propustil. Policista přišel kromě práce i o ubytování, musel také ukončit studium na policejní akademii.

Policisty se v minulosti zastal i tehdejší ombudsman Pavel Varvařovský. Podle něj policie sice postupovala v souladu se zákonem, avšak v rozporu s předpisy vyšší právní síly. Úprava obsažená v zákoně o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů je podle něho totiž v rozporu jak s Listinou základních práv a svobod, tak i s mezinárodními smlouvami o lidských právech.

Expolicistův právník Petr Kalla v minulosti obvodnímu soudu navrhoval, aby řízení o žalobě přerušil a obrátil se nejen na Ústavní soud, ale i na Soudní dvůr Evropské unie, protože česká právní úprava může být v rozporu s příslušnou evropskou směrnicí. Obvodní soud však tomuto požadavku nevyhověl. Kalla novinářům po jednání řekl, že podá odvolání k pražskému městskému soudu.

Témata:  Policie ČR HIV (RNA virus z rodu lentivirus) Ministerstvo vnitra České republiky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy