Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka chce rozbít blok Babiš-Zeman. Postaví ČSSD vlastního kandidáta na prezidenta?

Bohuslav Sobotka v Poslanecké sněmovně
Bohuslav Sobotka v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - ČSSD chce podle svého předsedy a premiéra Bohuslava Sobotky postavil mocenskému paktu mezi prezidentem Milošem Zemanem a ministrem financí a vicepremiérem Andrejem Babišem (ANO) svého kandidáta na Hrad.

"Měli bychom jako sociální demokraté ve volbách udělat všechno pro to, aby Andrej Babiš nebyl premiérem, a vedeme vážnou debatu o prezidentské volbě," uvedl premiér v rozhovoru pro ČTK.

"Nejde o žádné překvapení. Již v únoru (politolog a komentátor) Jiří Pehe, který má k panu premiérovi blízko, uvedl, že Bohuslav Sobotka udělá vše pro to, aby Miloš Zeman nebyl znovuzvolen," reagoval na informaci mluvčí Hradu Jiří Ovčáček, který doprovází Zemana na cestě po Číně.

"Potom, co Miloš Zeman udělal, silně ztratil podporu uvnitř ČSSD," uvedl Sobotka. Vnitrostranické referendum už před tím sociální demokraté odsunuli na listopad, do té doby budou čekat, zda se neobjeví levicový kandidát uvnitř ČSSD, nebo mimo. V případě, že se nikdo takový nepřihlásí, budou sociální demokraté uvažovat o podpoře některého z uchazečů.

"Já si nemyslím, že pro budoucnost České republiky by byla dobrá zpráva, pokud bychom tady měli mít premiéra Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana v mocenském tandemu, který v zásadě bude kontrolovat Českou republiku jako Babišovu firmu," vysvětlil premiér, proč se ČSSD vrátila k úvahám o vlastním kandidátovi na Hrad.

Spojenectví mezi Babišem a Zemanem je podle premiéra v řadě případů očividné. "Byl to přece Miloš Zeman, kdo podal ústavní stížnost na zákon o střetu zájmů," uvedl. Nedávno publikované nahrávky, které naznačují, že Babiš ovlivňoval svá média, podle Sobotky ukázaly, že zákon šel a míří správným směrem.

O tom, že by mohl na Hrad kandidovat sám, Sobotka neuvažuje. "Nepřemýšlel jsem o tom a neuvažuju o něčem takovém," řekl na dotaz, zda ho situace posledních týdnů nepřesvědčila o takovém kroku. "Možná kdyby bylo druhé kolo minulý týden, hned po té návštěvě na Pražském hradě, tak bych měl pravděpodobně slušné šance, ale to říkám jenom v legraci," žertoval.

Témata:  Bohuslav Sobotka Miloš Zeman Andrej Babiš

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy