Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Když prezident nerespektuje ústavu, musí konat premiér, pustil se Sobotka do Zemana

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda strany
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda strany
Foto: ČSSD

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes objasňoval přípravu kompetenční žaloby ve sporu s prezidentem Milošem Zemanem o odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO). Návrh na odvolání Babiše leží na Hradě už od 5. května. Také se opět vyjádřil k odmítnutí Aleny Schillerové a Richarda Brabce.

"Určitě budu reagovat, ale vyčkám na návrat prezidenta z Číny a uvidím, jakým způsobem se k té věci postaví," řekl premiér v rozhovoru pro ČTK.

"Podle mého názoru nic nebrání tomu, aby prezident neprodleně poté, co se vrátí z Číny, konal. Nejde o moji ochotu, jde o to, jakým způsobem budeme dodržovat ústavu. Ústava je základní zákon země, musí ho respektovat prezident, musí ho respektovat premiér. V okamžiku, kdy se ukáže, že prezident ústavu nerespektuje, pak musím jako předseda vlády konat," dodal Sobotka.

Součástí návrhu na odvolání Babiše není zmínka o tom, kdo by měl resort dočasně vést, pokud se koaliční strany nedohodnou rychle na jeho nástupci. "Ústava to totiž nevyžaduje, už v minulosti došlo opakovaně k případům, kdy prezident odvolal ministra, aniž by měl k dispozici návrh na jmenování nového, nebo návrh na pověření," uvedl premiér.

Slovům Babiše, že by případné pověření premiéra dočasným vedením resortu, znamenalo konec koaliční spolupráce, nevěří. "Ta stanoviska Andreje Babiše neberu příliš vážně z tohoto hlediska, protože hnutí ANO ač vedlo různé řeči, tak z vlády se odejít nechystá," konstatoval.

Ve výčtu důvodů, proč v pondělí zamítl nominaci Schillerové, zmínil i její rodinné vazby. "Není možno nevidět její silné personální vazby na hnutí ANO. Její dcera je zastupitelkou v Brně, a dokonce její tchán patří mezi významné sponzory hnutí ANO, věnoval hnutí částku 1,5 milionu korun, což není malá suma," uvedl.

Navíc její zeť je podle premiéra významným podnikatelem, což by nebylo ideální pro budoucí ministryni financí. Hlavním argumentem pro premiéra nicméně je, že Schillerová "byla tváří neochoty resortu" řešit problém jednokorunovýchdluhopisů.

V případě ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), jehož případnou nominaci také odmítl, hrálo podle premiéra roli, že jako bývalý ředitel chemičky Lovochemie, která spadala do Babišova holdingu.

Témata:  Bohuslav Sobotka Miloš Zeman Andrej Babiš

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy