reklama

Státní zástupce Zdeněk Matula obžaloval Růžičku kvůli dvěma schůzkám s tehdejším bezpečnostním manažerem pošty Petrem Zoubkem, který chtěl vypovědět smlouvy s Alkomem a vypsat nový tendr na zajištění bezpečnostních služeb.

Žalobce tvrdí, že mu Růžička v roce 2011 při jednání v centrále bezpečnostní firmy nabídl úplatek v nespecifikované výši za to, že učiní kroky k tomu, že smlouva nebude vypovězena.

Na další schůzce v pražské centrále pošty v roce 2012 pak podle obžaloby Růžička nabízel Zoubkovi jeden milion korun za to, že firma získá zakázku na zabezpečení depa v pražských Malešicích. Zoubek ani v jednom případě úplatek nepřijal, zároveň však údajné korupční jednání nenahlásil policii.

"Skutky se nikdy nestaly. Není ani důvod proto, aby se staly," řekl soudu Růžička. Uvedl, že trestní řízení je snahou zlikvidovat jeho osobu.

Druhá část kauzy se týká podnikatele Radko Haška, který se podle obžaloby v roce 2015 sešel s novým bezpečnostním ředitelem pošty Petrem Šlechtou. Nabídl mu podle spisu peníze a luxusní zájezdy v případě, že se neuskuteční žádný nový tendr na bezpečnostní služby, jehož vypsání opět pošta zvažovala. Šlechta nabídku odmítl a údajné korupční jednání oznámil. Hašek však vinu odmítl. 

Hašek dnes před soudem uvedl, že se žalovaného jednání nedopustil. Připustil pouze to, že se setkal se Šlechtou, jelikož byli dlouholetí známí a na schůzku ho poslala advokátní kancelář, která pracuje pro Alkom. "Úplatek jsem nenabídl, naopak jsem celý život proti úplatkům bojoval," řekl Hašek.

Alkom Security zajišťovala bezpečnostní systémy pro poštu od 90. let. V roce 2013 zjistila kontrola ministerstva vnitra, které je zřizovatelem pošty, že nepostupovala v době uzavírání původních smluvních vztahů se společností Alkom účelně a hospodárně. Růžička dnes odmítl, že by služby jeho firmy byly předražené.